2020-02-24T14:51:12+01:00 24. фебруара, 2020. 14:51 |

Тридесет година Градског одбора Демократске странке

Општински одбор Демократске странке основан је 24. фебруара 1990. године. На првој седници Месног одбора за председника је изабран др Љубомир Јацић.

– Тиме су постављени темељи ДС у Пожаревцу и Браничевском округу. Ударен је печат опозиционом деловању и инаугурисан примарни отпор тадашњем режиму, подсећају у овој странци, истичући да је годинама ДС у Пожаревцу и околини, у ондашњим беспућима политичке власти, војевала за демократске принципе, покушавајући да сруши бедеме једноумља.

Све је почело 11. децембра 1989. године када је група од 13 интелектуалаца саопштила јавности Одлуку о обнављању ДС. Два месеца касније, 3. фебруара 1990. године, у Дому омладине у Београду одржана је оснивачка скупштина, а већ 24. фебруара, после одбора у Великој Плани и Смедеревској Паланци, одржана је и оснивачка скупштина Месног одбора у Пожаревцу, којој је присуствовао и председник странке др Драгољуб Мићуновић.

Странка је тада имала уписаних 130 чланова из Пожаревца и околине и они су тајним гласањем изабрали петнаесточлани одбор.

На тој првој седници МО за председника је изабран др Љубомир Јацић, за потпредседника Звонко Кнежевић, секретара Војкан Митровић, благајника Марија Гајић.

У акуелном сазиву, први човек Градског одбора Демократске странке Пожаревац је Дејан Савић. На челу Извршног одбора ГрО ДС је Златко Миладиновић, док су потпредседници: Анка Гогић Митић, Марица Ђокановић, Иван Ђукић, Јовица Динчић.