2019-10-27T17:57:56+01:00 27. октобра, 2019. 17:57 |

Тридесет година извештавања

Дописништво РТС-а у Пожаревцу, које је почело са радом у октобру 1989. године,  протекле недеље, обележило је тридесет година рада.  Тим поводом  у Свечаном салону Града, уприличен је пријем.

Присутне је најпре поздравио председник Скупштине Пожаревца Бојан Илић, који је истакао да су одувек у редакцији РТС-а у Пожаревцу радили сјајни новинари и врхунски професионалци.

-Свесни изреке, коју је време претворило у чињеницу, да се „оно што се не објави у медијима, није ни десило“, могу рећи да је и Пожаревац временом промовисан у јавности великом заслугом баш овог дописништва. У времену када није било приватних телевизија, није било друге могућности да се појавите на најгледанијем медију, осим на Радио телевизији Београд, а данас државном јавном сервису. Нашем граду су ови људи били прозор кроз који смо осталима приказивали своје вредности и знаменитости, али и проблеме и пропусте. Често су наши претходници на челу града, па и ми данас, захваљујући примедбама приказаним у вашим извештајима и репортажама, успели да отклонимо неке пропусте, а све на добробит грађана, за које радимо и ми и ви. Из свега наведеног, мислим да није претенциозно рећи да је тај октобар 1989. године један од оних дана када је грудва добре енергије коју носи овај град, његова традиција и културне знаменитости, уваљана у праву лавину која је прекрила читаву државу, па и шире. Лавину, покренуту од стране овог дописништва, која је гледаоце РТС-а упознала са лепотама овог града, а наше суграђане који су отишли да живе ван њега, са тим шта се у њему последње догодило, рекао је, између осталог, Илић.

Дописништво у Пожаревцу чине Новица Савић, уредник дописништва, новинарка Александра Марковић, сниматељ Саша Гаврић и монтажер Владан Стојановић.

–  Јавни сервис Србије је одувек био у служби грађана и тако ће увек и бити. Дописништво РТС-а чува велико архивско благо, преко 500 сати монтираног материјала је у нашим архивама. Ту су забележени сви најважнији догађаји, они лепи и они мање лепи, сијасет репортажа, документарних филмова који су обишли бројне фестивале и били награђивани. Све ово што је и сада овде, некада ће бити део историје. И ми смо део будуће историје и морамо да водимо рачуна како ћемо се односити према садашњем времену да би нас историја упамтила на прави начин, рекао је Новица Савић.

Поводом јубилеја уручене су и захвалнице свима онима са којима дописништво има успешну сарадњу.

                                                                                         И.Р.