Ове године навршило се 30 година постојања и рада Друштва српско-грчког пријатељства у Пожаревцу, чији је циљ био и остао да негује пријатељство народа ових земаља, да подстакне и продуби међусобна познанства и разумевања, да допринесе неговању и проширењу културне, духовне, научне и привредне сарадње. За ових 30 година Друштво је остварило многе контакте са сличним друштвима у Грчкој, повезивало многе институције и појединце и створило и продубило пријатељске везе са грчким градовима:  Јањином, Ларисом, Солуном, Ираклија – Сересом, са којима је Пожаревац успоставио блиске пријатељске односе.

Југослав Станковић, Петар Родифцис Нађ, Мирослав Мратинковић, др Мирољуб Манојловић

Савет грчке националне мањине на манифестацији „Дани грчке културе у Србији” , 26. новембра у Београду, уручио је заслужна признања за афирмацију хеленизма у Републици Србији. Овом приликом  уручена је Повеља са златном плакетом Друштву „Риста Колоњас” за вишегодишњи допринос у афирмацији хеленизма у Србији, у областима очувања културе и јачања српско-грчких пријатељских односа. Повељу са платинастом плакетом за вишегодишњи допринос у афирмацији хеленизма у Србији у областима очувања и тумачења историјских и друштвених српско-грчких пријатељских односа у Пожаревцу, као и јачању српско-грчких пријатељских односа у Србији, добио је др Мирољуб Манојловић који је у Друштву, на разним дужностима био (председник, потпредседник, секретар) свих ових тридесет година.

Петар Родифцис Нађ и др Мирољуб Манојловић

Друштво српско-грчког пријатељства “Риста Колоњас” у четвртак, 8. децембра у малој сали Центра за културу Пожаревац са почетком у 18 сати пригодним програмом обележиће 30 година рада и постојања. Поред документарног филма и изложбе о тридесетогодишњем раду, биће уручена признања појединцима и организацијама који су дале допринос у остваривању циљева Друштва.

                                                                                                Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content