2021-12-24T20:35:15+01:00 24. децембра, 2021. 20:30 |

Тридесет милиона пожаревачким пољопривредницима

Две стотине педесет и шест пољопривредника са територије града Пожаревца потписало је уговоре о подстицајаним средствима у пољопривреди, за шта је из градског буџета ове године издвојено 30 милиона динара. Субвенције су одобрене за набавку опреме, исплату пољопривредних кредита и других ствари које су дефинисане самим програмом пољопривреде.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић истиче да је циљ локалне самоуправе да сваке године све више улаже у пољопривреду и субвенционише произвођаче.

-Пољопривреда је значајан фактор и грана развоја Пожаревца, али и веома битан чинилац за опстанак села. Велики број пољопривредника управо живи на селу и наш задатак је да и убудуће кроз овакве мере које су законски регулисане помажемо тим људима у свим активностима. Трудићемо се и убудуће да им излазимо у сусрет, буџет опредељен за наредну годину је увећан за 10 одсто и ниједан пољопривредник неће остати ускраћен за субвенцију. За 2022. годину повећан је пољопривредни буџет за 3 милиона динара, али уколико буде више заинтересованих пољопривредника из буџетске резерве определићемо додатна средства, тако да сви који папиролошки задовољавају услове конкурса биће испоштовани и са њима ће бити потписани уговори, истакао је  Павловић.

Он је додао да је у овој години потписан и успешно реализован уговор са Пољопривредном саветодавном и стручном службом Пожаревац у вредности од 1,5 милиона динара који се тиче бесплатне анализе земљишта, а све у циљу унапређења производње. Такође, након више од десет година, у јануару 2022. године биће организован одлазак прерађивача на Београдски сајам, а локална самоуправа је обезбедила бесплатан превоз и штанд за излагаче.

Према речима члана Градског већа задуженог за пољопривреду, здравство и заштиту животне средине Бојана Динића све планиране активности током 2021. године су реализоване, осим што је због актуелне епидемиолошке ситуације изостало свечано потписивање уговора и на Новосадски пољопривредни сајам ишло је свега 150 пољопривредника.

-Након спроведеног конкурса и провере комплетне документације и стања на терену, потписано је 256 уговора од 261 приспеле пријаве. У наредних неколико дана пољопривредницима биће исплаћене субвенције. Стручне службе Градске управе и Комисија за пољопривреду су на време одрадиле свој посао, с обзиром на околности које су биле на терену и епидемиолошку ситуацију. Такође, захвалност дугујемо и градоначелнику на разумевању, јер без обзира на стартно опредељена средства у буџету, свим нашим пољопривредницима који су учествовали на конкурсу исплаћене су субвенције, закључио је Динић.

                                                                                                                                     Д.Динић