Дванаестог марта навршило је 13 година од убиства председника прве демократске Владе Србије др Зорана Ђинђића.

DSC_0058 У простојима Градског одбора Демократске странке у Пожаревцу, поштоваоци лика и дела, како многи кажу, једног од најзначајнијих политичара савремене српске историје, почаст су, као и претходних година, одали паљењем свећа и уписивањем у књигу жалости.

Председник ГО ДС Дејан Савић рекао је у изјави за медије, да након 13 година, осим директних извршилаца убиства, још увек нису познати политички налогодавци, нису познати прави и суштински мотиви за овај злочин:

-Демократка странка очекује од свих власти након Владе Зорана Ђинђића да овај злочин демистификује и реши. Друштво у 21. веку не може да функционише, уколико убија своје најистакнутије појединце само зато што на другачији начин сагледаваjу реалност, политику и укупан живот у друштвеној заједници. Искористио бих прилику да као председник Градског одбора још једном позовем садашњу или неку будућу власт, да учине све што је у њиховој моћи, да се коначно пронађе налогодавац и да се разоткрију мотиви овог злочина, односно разлози због чега је убијен први српски демократски премијер, истакао је Савић.

На нивоу Републике, демократе су 13 година од убиства др Зорана Ђинђића обележили паљењем свећа и полагањем цвећа крај његовог гроба у Алеји заслужних грађана, као и традиционалном великом шетњом кроз Београд под називом “Шетња за Зорана”. Такође, испред зграде Владе, на месту где је Ђинђић убијен венце су положили чланови Кабинета Зорана Ђинђића и садашње Владе Републике Србије на челу са премијером Александром Вучићем.

Share.

Comments are closed.

Skip to content