Организатори на отварању манифестације

У атару села Баре, надомак Пожаревца, заљубљеници у блатњаву авантуру, по тринаести пут састали су се на Џипијади. Организатори овог догађаја су Off road клуб Стиг 4х4 и Месна заједница Баре, уз подршку локалне самоуправе и Туристичке организације Града Пожаревца.

Џипијаду је отворио заменик градоначелника Пожаревца Предраг Мијатовић који је учесницима пожелео срећу на овом такмичењу и похвалио све оне који су учествовали у организацији. Како је рекао, број пријављених посада говори о квалитету манифестације и атрактивности овог спорта.

-Видим фантастична возила и много храбрих људи пуних етузијазма. Традиција се наставља, желим вам да се добро проведете, безбедно завршите такмичење и најбољи победе, а Град Пожаревац ће и даље наставити да подржава ову манифестацију која се налази у званичном календару туристичких манифестација нашег града, казао је Мијатовић.

На Стадиону малих спортова „Живослав Стојићевић Жица“ у селу Баре, отварању манифестације присуствовали су члан Градског већа Милан Јовић и директор Туристичке организације Града Пожаревца Василије Балдић.

Испред домаћина, Off road клуба Стиг 4х4, Слободан Васић и Слађан Стојићевић пожелели су добродошлицу такмичарима, подсетивши их на главна правила такмичења.

-По тринаести пут се окупљамо овде у Барама да пробамо ове наше шумске стазе и богазе. Ми сваке године тим путевима којима се ређе иде показујемо да и ти путеви су проходни за оне који имају вољу, жељу и добру машину. Овде су и велики шампиони поклекли, јер за нашу хард стазу кажу ови што су обишли све терене, да је једна од најтежих стаза у Србији, рекао је Васић.

Иначе, на овогодишњем такмичењу учествовало је 112 посада – квадова и џипова који су најпре прошли туристичку вожњу у оквиру рекреативног дела манифестације. Тада су се сва спремна возила упутила шумским путевима, ливадама, мочварним теренима који иначе умеју да буду и те како захтевни. „Off road“ спорт захтева велика улагања у возила која не изгледају помпезно, међутим сам њихов погон, трансмисија, опрема и поправке, веома су скупи. Након туристичке вожње од близу 40 километара, учесници су се упутили на софт и хард стазу „Буковик“ која се налази на такозваној Берањској утрини. Прво је обављено брзинско такмичење квадова, а потом такмичење на хард и софт стазама, прилагођеним џиповима, где су возила подељена у три класе по кубикажи.

                                                                                                                            Д.Динић

Share.
Leave A Reply

Skip to content