Седмочлана планинарска екипа из Пожаревца, Цетиња и Даниловграда, у чијем саставу је био и тринаестогодишњи Пожаревљанин Илија Спасић, протеклог викенда испела је највиши врх југоисточне Европе и Балканског полуострва Мусал, који се налази на 2.925 метара надморске висине.

Екипа је кренула из Пожаревца у организацији Планинарског клуба „Вукан“, а чинила су је три планинара из пожаревачког клуба и четири планинара из Црне Горе. Од водича Зорана Павловића сазнајемо да се првог дана екипа пела из познатог бугарског скијалишта Боровеца и за један део коришћена је гондола.

-Првог дана циљ нам је био да се испењемо од врха Јастребец до заслона Еверест, који се налази на 2.720 метара и то смо остварили. Преспавали смо у заслону и сутрадан, 15. jануара, у јутарњим часовима испели смо најатрактивнији и најтежи део успона, сам врх планине Риле, Мусал. Испели смо за неких сат времена, тај део трасе је експониран и мора се користити сва неопходна техничка опрема за планинарење. Илија је био члан екипе и Бугари су нам одавали поштовање уз пут када су га видели. Јако је ретко да дечак његових година крене на такав успон, зато што је захтеван и за много искусније планинаре, наглашава Зоран Павловић.

Иначе, ради се о планинару који тек треба да покаже своје право умеће и пред њим је блистава планинарска будућност. Илија Спасић је ученик седмог разреда ОШ „Свети Сава“ и за три године колико се бави планинарењем испео је врхове на Хомољским планинама, Бељаници, Кучајским планинама, Рили, Ртњу…

-У свет планинарења увела ме је мамина пријатељица Милица Ивковић, тако што ме је довела на састанак Планинарског клуба „Вукан“, где сам упознао Зорана и кренуо да се бавим овим спортом. У наредном периоду у плану ми је да освојим Триглав и Цугшпиц, највиши врх Немачке, каже Илија Спасић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content