2021-09-26T10:22:18+02:00 26. септембра, 2021. 10:22 |

Трулеж плодова јабуке

Проузроковач трулежи плодова јабуке је гљива Monilinia fructigena, економски најзначајнија гљива из рода Monilia на јабуци. Плодови могу бити заражени током целе вегетације, од заметања до бербе, али су најосетљивији у каснијим фазама зрења. Оболели млади плодови се суше и опадају. Инфицирани старији плодови најпре труле, а касније се суше и мумифицирају. На плодовима се уочавају сивопепељасте гомилице са правилним кружним распоредом око места заразе. Патоген продире у плод кроз врата тј. оштећења која су изазвали инсекти, град, ветар итд. Услед ширења болести плодови губе воду, смежурају се и претварају у мумије. Ова гљива најчешће презимљава у мумифицираним плодовима у крошњи воћака или на површини земљишта, а ређе и на зараженим гранама и рак ранама. Велики проблем представља то што се ова болест може развијати и у складиштима. 

Као превентивне мере контроле, препоручују се: сакупљање и уништавање инфицираних плодова, сузбијање инсеката у циљу спречавања оштећења плодова, орезивање и спаљивање сувих грана, адекватна резидба.

Веома значајна мера је и примена препарата на бази бакра у јесен када опадне 70% лисне масе и након резидбе неким од препарата на бази бакра. У циљу спречавања трулежи плодова у складишту, препоручују се хемијски третмани пред бербу, у фази сазревања плодова, неким од регистрованих препарата. При томе, неопходно је да се узме у обзир период каренце заштитног средства.

Кристина Лазаревић,
дипл.инж.заштите биља у ПССС Пожаревац