2021-02-10T10:19:51+01:00 10. фебруара, 2021. 10:19 |

Турија: Парохијски дом за све генерације

Лепи зимски дани допринели су дугоочекиваном пројекту комплетног реновирања Парохијског дома при цркви Светих Апостола Петра и Павла у Турији крај Кучева.

Овим је, најпре, испоштована жеља парохијана који су добили благослов епископа браничевског Игнатија, али и сагласност регионалног Завода за заштиту споменика културе из Смедерева који су изашли на терен и дали стручно мишљење.

– Решили смо да кренемо са овим подухватом: новцем верног народа парохије и помоћ Општине Кучево од 200.000 динара, кров је прекривен новим црепом а Андреја Перић и његова фирма „Двојка“ д.о.о. бесплатно су извели радове. Нови ПВЦ прозори дар су верника чија је жеља да остане анониман, док је улазна врата поклонила и уградила породица Горана Митровића и радња „Шампион“ из Сене. Брана Петровић из Шевице ће о свом трошку увести електричну инсталацију а Саша Миленковић и фирма „Мини багер“ донирао је песак и радове око дома. Такође, наш земљак који живи и ради у Београду, Братислав Брале Илић, послао је помоћ у грађевинском материјалу,вели  презвитер Никола В. Солдатовић, парох туријски.

Парох Никола Солдатовић

Током наше посете, почели су и радови на потпорном зиду и просторији за оставу – дар хаџија, Ратомира и Десанке Демић из Турије сталних помагача ове светиње, а како сазнајемо, прикупља се новац  за мајсторе који ће извести унутрашње и спољашње радове.

– Морам да поменем велику помоћ Новице Демића и Милета Илић из Турије у извођењу радова али и све наше жене које се труде да мајстори у сваком трену имају послужење,каже отац Никола и додаје да ће се ускоро проширити и трем а идеја је да се од некадашње старе цркве и већег дела Парохијског дома направи сала коју ће користити верни народ моћи за разне прилике – са постојећом кухињом, купатилом и канцеларијом Црквене општине.

– Има доста посла још више добре воље, али мало волонтера, помагача и приложника. Годинама нисам тражио за ову цркву, али је крајње време да пренесем апел ових дивних мештана који желе да стари храм у коме су делили лепе и мање лепе тренутке, након деценијског пропадања не сруше, већ обнове за себе и генерације које долазе: Добродошао је свако ко може,уме и жели да помогне,радом или прилогом, а ми били захвалниу одлуци да донира сопствени труда и рада за своју Цркву, а за здравље и спасење породице и потомства као и покој свих наших предака који су себе уложили и уградили у ову светињу,поручује парох Никола В. Солдатовић.

Мештани Турије верују у Бога и добре људе и да ће све завршити уз помоћ племенитих људи свог села али и Каоне, Ракове Баре, Сене, Љешнице, Кучева, земљака ван завичаја и домовине и свакога који у души носе доброту љубав и праведност.

Влада Винкић