Тајтана Рајић
           Тајтана Рајић

Центар за социјални рад у Пожаревцу припрема се да у овој години спроведе реорганизацију рада. Одмах по добијању сагласности надлежног министарства и локалне самоуправе, извршена је систематизација радних места чиме су установљене нове службе као што су Пријемна канцеларија и Канцеларија за материјална давања у оквиру правне службе. На овај начин биће створени услови за несметан проток предмета, а и сама организација постаће ефикаснија.

ОТВАРАЊЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ У КОСТОЛЦУ

           По речима в. д. директорке Татјане Рајић, извесно је отварање Канцеларије Центра за социјални рад у Костолцу, којом ће се ова установа приближити корисницима са територије Градске општине, обзиром да се, како је истакла, више од 700 захтева током једне године, поднесе управо са овог подручја. У овој служби радиће два стручна радника – водитеља случаја, један радник на управно правним пословима, односно правник, и административни радник. Канцеларија ће бити организациона јединица Центра, са којим ће се на многим стварима радити заједничким снагама.

           У овом тренутку, Центар ради са трећином капацитета, а  решавање овог проблема не зависи од Министарства рада, већ од Министарства финансија. У установи се надају  позитивном исходу захтева о запошљавању нових стручних радника, чиме би се олакшао укупан приступ корисницима.

ОСАВРЕМЕЊАВАЊЕ ИНФОРМАТИВНОГ СИСТЕМА

           Када је реч о пословима из области јавних овлашћења, као и из области које Центар обавља у оквиру Одлуке о правима у социјалној заштити Града Пожаревца, у овој установи верују да неће бити никаквих драстичнијих одступања и да ће активности, законом прописане, Центар редовно и континуирано спроводити. Директорка Рајић очекује да, осим већ најављених измена закона, које се односе на поступање у оквиру проблематике насиља у породици, неких посебних промена општих послова, неће бити.

           -Наредне године у плану је информатичко опремање установе, обзиром да смо у тој области у доста лошој ситуацији, а имајући у виду да смо средствима буџета Града Пожаревца обезбедили куповину нових рачунара софтвера. Опремање у овом смислу задовољиће потребе великог информатичког система Центра. Иначе, у претходном периоду обезбедили смо и донацију у виду софтвера, којим смо повезали одељење у Улици Братства јединства, а предстоји нам повезивање и са новим одељењем у Костолцу. У наредном периоду потрудићемо се да адекватно архивирамо предмете и ту смо већ предузели одређене кораке са Историјским архивом, имајући у виду да Центар за социјални рад располаже огромном документацијом. На овај начин просторно ће бити олакшано наше функционисање, а са друге, сви досијеи биће на једном месту, чак и електронски архивирани. Центар за социјални рад је крајем прошле године добио ауто марке „фиат типо“, који је донација Министарства за рад, борачка и социјална питања. Тиме је установа донекле заокружила причу о обнови возног парка. Међутим, оно што представља велики проблем јесте да нам је зграда у јако лошем стању, склона је рушењу, постоје подземне воде које свакодневно поткопавају темељ. Планирамо да у току ове године обезбедимо кров, а надамо се да ће нам надлежно министарство помоћи у доградњи простора, чиме би се спојиле све службе Центра и олакшао приступ корисницима. Предуслов да се једна таква инвестиција реализује је озакоњење објеката које користимо. Неопходно је да и ове поступке, који датирају још из шездесетих година, спроведемо до краја, објашњава в. д. директорка и додаје да се нада да ће установа у скорије време успети да обнови фасаду и замени столарију.

ОБУКА ХРАНИТЕЉСКИХ ПОРОДИЦА И СОЦИЈАЛНА ДАВАЊА

           Програмом рада ове социјалне установе предвиђена је обука хранитељских породица, која у протекле две-три године, због недефинисаних односа са Регионалним центром за хранитељство у Ћуприји, није реализована. У наредном периоду требало би да кроз обуку прође и лиценце за прихват деце без родитељског старања добије један број нових породица са територије Града Пожаревца. Такође, радиће се и на обезбеђивању услова за формирање Саветовалишта за брак и породицу. -У преговорима смо са локалном самоуправом за изналажење модуса за успостављање ове услуге. Кључно ометајући фактор у овоме до сада нам је била забрана запошљавања нових радника, наглашава Татјана Рајић и додаје:

           -Град Пожаревац у великој мери излази у сусрет својим суграђанима. У овом тренутку 13.500.000 динара опредељено је за социјална давања, која се реализују преко Центра. Под тим се подразумевају једнократне помоћи и екскурзије које реализујемо у оквиру Центра за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју. Наставићемо сарадњу са другим институцијама и организацијама, а све у циљу реализације одређених програма. Пре свега мислим на сарадњу са Социо-рехабилитационим клубом за децу и младе и успостављање нових услуга у оквиру тог сервиса, као и на услугу „Помоћ у кући“, која се реализује преко Црвеног крста. У овим случајевима Центар за социјални рад је упутни орган. Ова два сервиса су потпуно институционализована и имају улогу да збрињавају грађане који се налазе у стању социјалне потребе, закључила је Татјана Рајић.

             Сензорна соба

             Директорка очекује да ће се у оквиру Центра за дневни боравак, захваљујући  средставима, добијеним од групе „Ван Гог“, кренути са успостављањем мини услуге под називом „Сензорна соба“, која омогућава сензорну интеграцију деце и омладине – корисника Дневног боравка.

Изградња Регионалног прихватног центра

           Локални акциони план за старија лица, усвојен на последњој седници Скупштине града предвиђа успостављање и неких сасвим нових услуга. Тренутно се преговара са Центром за социјални рад и Општином Кучево, о оснивању Прихватилишта за бескућнике и лица која се налазе у кризним ситуацијама.

           -Да би ова услуга била економичнија и ефикаснија, требало би да постоји на Регионалном нивоу. С обзиром на то да Кучево поседује смештајне капацитете који могу да задовоље основне потребе ове категорије корисника, надамо се да ћемо у овој години установити и ову врсту услуге, истакла је Татјана Рајић

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content