2019-11-07T08:35:23+01:00 6. новембра, 2019. 14:57 |

У АКЦИЈИ „РЕЧ НАРОДА“ И ЈКП „КОМУНАЛНЕ СЛУЖБЕ“: Најлепше двориште Ружице Живковић из Костолца

 

 

Завршенa је још једна акција „Најлепше двориште“ у организацији НИПД „Реч народа“ Пожаревац и Јавног комуналног предузећа „Комуналне службе“. Најуспшенијим учесницима, у градском здању у Пожаревцу, додељене су награде.

Током три и по месеца, грађани Браничевског округа, на адресу регионалног недељника, слали су фотографије својих дворишта, које су из недеље у недељу, објављиване на страницама новине.

Жири у саставу: Милица Митић, дипломирани инжењер пејзажне архитектуре, Драгана Ивошевић, диплпмирани инжењер пејзажне архитектуре и Милена Перишић, инжењер заштите животне средине, имао је тежак задатак да одлучи које двориште у браничеву заслужује титулу најлепшег дворишта за ову годину.

За најлепше у Браничевском округу проглашено је двориште Ружице Живковић из Костолца, другопласирано је двориште Светлане Спасојевић из Пожаревца, а трећепласирано Слободана и Снежане Николић из Изварице (Општина Жагубица).

Похвалнице су ове године завредела дворишта Епархијског двора у Пожаревцу и стамбене заједнице у Трудбеничкој улици у Костолцу.

Председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић изразио је наду да овакве активности служе као мотив свим осталим суграђанима да на исти или сличан начин помогну да град буде лепши и уређенији. Такође, циљ реализације једног оваквог подухвата, како је рекао, јесте и едукација младих нараштаја.

Директор Комуналних служби Слободан Јовић захвалио се учесницима овогодишњег конкурса и додао да ће ова активност у наредном периоду засигурно дати резултате у борби за чистију и здравију животну околину.

Према речима Андријане Максимовић, директорке НИПД „Реч народа“ у Пожаревцу, конкурс „Најлепше двориште“ постојао и ранијих година у оквиру ове медијске куће, организован је у нешто другачијој форми, да би пре шест година обновљен и учињен наградним.

Када се све сабере, највећу захвалност дугујемо учесницима акције, грађанима Браничевског округа, из разлога што улепшавањем њихових дворишта, улепшава се и животно окружење свих нас, напоменула је Максимовић.

 

1. место
Ружица Живковић из Костолца

Величина дворишта – окућнице је мање површине, али уређена складно, функционално и добро уклопљених биљних врста и боја.
Заступљени су: стабло брезе, украсно шибље, руже у комбинацији са перенама, летњим цвећем, уз допуну собним саксијским цвећем, на лепо негованом травњаку.

Архитектонски елементи – трем, павиљон, стазе, ограда, клупа пред улазном капијом су вешто и естетски оправдано повезани са травњаком, двећем, шибљем и цвећем.

Детаљи, као што су стара канта за заливање, баштенска колица претворени су у посуде за цвеће; сандуче за пошту, застори на трему, као и сто, клупе, столице за одмор и дружење, откривају да се у овом дому поклања велика пажња естетици, уз улагање и континуирани вишегодишњи труд укућана на формирању свих хортикултурних елемената током целе године.

Подједнака пажња и трудуложени су на прилазу дворишту и делу улице око дворишта, што би требало да буде подстицај за све грађане из окружења.

2. место
Светлана Спасојевић из Пожаревца

Награђено двориште је пример да је и у граду могуће формирати и одржати дужи низ година дух „енглеског врта“ чије су одлике: добро негован травњак, уз ободну садњу четинарског дрвећа и шибља са безброј нијанси зелене боје, која су идеални фон – подлога за разигране форме (округле, јајсте, купасте) лишћарског шибља, лишћа, цветова и плодова у свим бојама (бела, жута, црвена, плава).

Перене (вишегодишње цвеће) су допуна овог амбијента уз детаље, примене камена, облутака и посуда одтеракоте.
У летњем периоду, амбијент допуњују собне лисно – декоративне врсте цвећа на тераси, трему и лођи.

 

3. место
Слободан и Снежана Николић из Изварице (Жагубица)

Пример сеоског дворишта из планинског подручја нашег округа, што даје посебност овом месту: широки простор, поглед на планинске врхове Хомоља и столетне шуме букве и храста идеалне за одмор и рекреацију.

Запажено је складно уклапање детаља: дрвени бунар, леје за цвеће од облица, трем са дрвеним преградама, посуде за цвеће – пузавице од прућа.

Добро негован травњак добија живост уз високе травне перене сезонско цвеће и пузавице – пеларгоније живих боја.