Произвођачи винове лозе и вина , чланови Удружења виноградара и воћара општине Голубац са седиштем у Баричу, прославили су своју славу Светог Трифуна. Виноградари су најпре присуствовали свечаној литургији у сеоској цркви Светог Архангела Михајла, а затим је обављено освећење винове лозе, резање славског колача и избор новог колачара. Обред је обавио свештених Дарко Мирковић.

Одржана је и 23. редовна Скупштина удружења којом је председавао председник Жарко Живановић на којој је усвојен извештај о раду у протеклих годину дана, утврђени задаци за ову годину и примљена у чланство четири нова виноградара. О раду Удружења виноградара и воћара са седиштем у Баричу говорио је председник Удружења, виноградар из Сладинца Миодраг Миладиновић.

Виноградари су нагласили да се у недостатку финансијских средстава нису се одржавала разна предавања из области виноградарства и воћарства, нити су се реализовале посете пријатељских удружења. Ове године домаћин славе био је виноградар Војкан Милосављевић из Љубиња који се виноградарством бави од малих ногу и наставља породичну традицију.

-Прошлогодишња берба била је добра са много сунчаних дана што је допринело да грожђе сазри и има потребну количину шећера, па је вино било доброг квалитета, каже домаћин, који је дужност колачара за наредну годину предао Драгославу Илићу из Барича.

Општина Голубац у овој години издвојиће 5 милиона динара за субвенције пољопривредницима, што је потврдио и председник Општине др Небојша Мијовић.

-Општина Голубац сваке године издваја значајна средства за развој пољопривреде. Ми смо у овој 2023. години планирали да из буџета издвојимо пет милиона динара за развој сточарства, воћарства, виноградарства и пчеларства. Имамо позитиван ток у делу развоја пољопривреде, а гледамо да осмислимо програме за едукацију, каже председник Општине др Небојша Мијовић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content