У петак, 12. јула, у Батуши се одржавају „Дани сунцокрета“,  манифестација која удружује Месну заједницу, удружења жена, Културно – уметничко друштво, Ловачку секцију и Фудбалски клуб из Батуше.

Ове године очекује се богат програм манифестације који почиње у 10 сати скупом пољопривредних произвођача. Организатори скупа су Месна заједница Батуша и Пољопривредна саветодавна и стручна служба Пожаревац, а присутни ће имати прилику да одслушају предавања о актуелним темама узгоја сонцокрета. Предвиђен је и обилазак огледног поља сунцокрета. Овај део програма завршиће се резањем славског колача и обележавањем сеоске славе.

Од 16 сати почиње такмичење у кувању ловачког гулаша, а од 17 утакмица пионира у организацији ФК „Интеграл“ и школе фудбала „Интегрино“ из Батуше.

Многобројна удружења жена ће своја умећа у домаћој радиности, старим занатима и старим јелима приказати од 18 сати, док ће жири одабрати најбољу сунцокрет погачу. Културно-уметнички програм почиње од 19 часова, на летњој сцени код Дома културе у Батуши, а учествују Фолклорни ансамбл Општине Мало Црниће, као и Културно – уметничка друштва из Божевца, Смољинца и Костолца. У току програма ће се доделити признања најбољима у кувању ловачког гулаша, признање за најбољу сунцокрет погачу, а прогласиће се и најбоља песма о сунцокрету која се бирала на конкурсу „Ода сунцокрету“ који је окупио ауторе са целог Балкана.

За крај вечери, од 22 сата, естрадни уметник и легенда народне музике Халид Муслимовић одржаће солистички концерт.

Ова манифестација организује се од 2006. године у Батуши када је ово село проглашено селом сунцокрета.

Суорганизатор манифестације је Центар за културу Мало Црниће, а генерални покровитељ Општина Мало Црниће. Домаћини манифестације вас позивају да 12. јула будете у Батуши да заједно прославимо „Дане сунцокрета“.

Улаз је бесплатан.

                                                                                                                                      Фото: Мирослав Животић

 

 

Share.
Leave A Reply

Skip to content