На Београдском сајму, од 24. до 27. новембра, под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Града Београда, организује се 16. Сајам етно хране и пића, најстарија и најкомплетнија смотра производа и произвођача традиционалних прехрамбених производа у Србији и региону Југоисточне Европе.

У оквиру овог догађаја представиће се више од 300 произвођача традиционалних прехрамбених производа, руком израђених по традиционалној рецептури, најчешће од органски гајених сировина. Биће изложени и нови производи настали на темељима традиције и машти произвођача, као и амбалажа за паковање традиционалних производа.

Мали произвођачи углавном ће наступити на збирним штандовима у организацији Привредне коморе Србије и њених регионалних огранака, Задружног савеза Србије и Војводине, градских управа и удружења.

ПКС представиће произвођачe из Лесковца, Пожаревца, Зајечара, Краљева, Крагујевца, Крушевца, Ужица, Ваљева, Зрењанина, Панчева, Новог Сада, Ниша и Београда, а наступиће и афирмисани произвођачи као што су „Границе“ из Младеновца и пољопривредно газдинство „Милосава Гроздић“. По први пут, a у аранжману Покрајинског секретаријата за привреду и туризам АП Војводине, на Сајму етно хране и пића наступиће произвођачи традиционалне хране из свих делова Војводине. Учествоваће и представници Републике Српске, Румуније и Грчке.

У организацији локалних самоуправа наступају произвођачи из Београда, Младеновца, Жагубице, Кучева, Кикинде, Богатића и Блаца, док је наступ излагача из Пирота организовала туристичка организација из овог града. Са групом произвођача представиће се и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Сајам етно хране и пића је у последњих 15 година одиграо значајну улогу у брендирању, промоцији и пласману лесковачког ајвара, качарског и хомољског меда, дуван чварака, футошког купуса, пиротских пегланих кобасица, вурде, банице, вртке, различитих џемова, слатка, затим китнкеза, киселе зимнице, сувомеснатих специјалитета, млечних производа, сирева, чајних мешавина, сушеног воћа, пекарских производа, вина и ракије, од којих су многи постали и извозни артикли.

Манифестација има, пре свега, пословни и промотивни карактер. Намењена је дистрибутерима, добављачима хотела и трговинских ланаца, власницима ресторана, трговинских радњи или шефовима кухиња, професионалним гастрономима, купцима из иностранства.

У ревијалном делу манифестације, који се одвија у Етно дворишту или на штандовима излагача, представљају се и дегустирају јела карактеристична за поједине регионе, нека за многе заборављена јела, која ће помоћи да се не забораве укуси и обичаји појединих епоха и региона.

Посебан сегмент Сајма представља изложба рукотворина коју и ове године организује „Друштво српских домаћина“.

Жири састављен од еминентних стручњака у препознавању најквалитетнијих производа оцениће експонате у више робних група и подгрупа и доделити дипломе и признања, а најбољем међу њима највише годишње признање „Сајам етно хране и пића – робна марка из Србије 2022. године“.

Цена појединачне улазнице је 400 динара, групних посета 300, а за школе 200 динара. Цена паркинга у сајамском кругу је 150 динара по сату.
За све додатне информације доступан је сајт www.etnohip.rs и www.sajam.rs.

Share.

Comments are closed.

Skip to content