Тринаеста по реду културна, етно – туристичка манифестација „Дани воденичара и помељара“ одржана је 23. априла, на Мали Ускрс, у петровачком селу Бистрица. На Бистричкој реци организована је посета воденицама, а гости из свих крајева Србије били су у прилици да уживају у хомољским гастро специјалитетима, купе брашно са поточара и надалеко чувени бистрички сир.

Воденичарско коло код Ивкове воденице

Манифестација је отпочела обиласком „Ивкове воденице“, послужењем традиционалним специјалитетима од бистричког брашна и поздравним говором председнице Удружења воденичара и помељара Горице Маринковић. Она је госте упознала са традиционалним објектима, воденичарском делатношћу и воденичарима.

-Некада су само најбогатији људи могли да имају воденице, да направе своје млинове у којим су млели брашно себи и другим људима који то себи нису могли да приуште. Временом ту су долазили и људи са других страна, који су и заноћили у  воденици, како би самлели своје брашно. Онда би домаћица направила качамак, питу или кифлице, послужила помељаре, тако да наша традиција није само воденичарство, већ и гостопромство воденичара према помељарима које на овој манифестацији приказујемо, казала је Горица Маринковић.

                                                           У ДУХУ ВОДЕНИЧАРСКИХ ВРЕМЕНА

Светковина у част хомољских воденичара окупила је велики број посетилаца, а за организацију били су задужени Удружење воденичара и помељара, Месна заједница Бистрица, Туристичка организација општине Петровац и Општина Петровац на Млави.

Манифестацију је отворио председник Општине Душко Нединић

Овогодишњу Смотру отворио је председник Општине Петровац на Млави Душко Нединић нагласивши да се овом манифестацијом презентује оно што је вредно у туризму и етно дешавањима на овим просторима.

-Сабор воденичара и помељара и село Бистрица заузимају високо место на туристичкој мапи општине Петровац на Млави. У претходних неколико година доста смо улагали у ово насеље и ове године имамо низ пројеката који ће се надам се завршити у планираном року. Радује ме што смо се окупили у оволиком броју и све што данас видимо представља својеврсну синергију Удружења воденичара и помељара, Туристичке организације општине Петровац на Млави и локалне самоуправе. Уз захвалност свима који сте данас са нама и у нади да ћемо се сви лепо провести у Бистрици, проглашавам Сабор отвореним, рекао је Нединић.

Шетња “Стазом воденица”

Представник Месне заједнице Бистрица Бобан Шпирић је истакао да се овом манифестацијом чува дух изворних воденичарских времена и дана који асоцирају на пој песме и зов трубе, на сјај народне ношње, на чудесни жубор вишевековних планинских извора.

-Бистрица је специфична по више ствари, од олимпијца Драгутина Томашевића који се овде родио, па све до ових наших величанствених воденица. Број посетилаца стално расте и наш задатак је да манифестацију из године у годину унапређујемо, закључио је Шпирић.

Најбољи воденичар Зоран Николић из Ружанске воденице

Шетњом  „Стазом воденица“ посетиоци су били у прилици да чују занимљиве приче локалних воденичара, проткане анегдотама из живота ових вредних људи. Стаза пролази поред девет традиционалних објеката – дрвених воденица у којима се и данас меље брашно и води све до старе Томашке ваљавице у којој се некада ваљало сукно и „стварала“ мода. На Сабору је демонстрирана чаролија млевења брашна на поточарама и воденицама, које потичу још из доба Турака.

У поподневним часовима на саборишту код цркве Светог цара Константина и царице Јелене одржан је богат културно – уметнички програм у оквиру овогодишњег Такмичења села.

Богата етно трпеза удружења жена

Одлуком жирија у саставу Саша Живојиновић, Стефан Јовановић и Јадранка Грбиновић, за најлепше помељарке изабране су Сташа Димитријевић и Жаклина Јовановић. Најбољи воденичар у 2023. години је Зоран Николић, власник „Ружанске воденице“, док је титула најлепше воденице припала „Павићевској воденици“.

                                                                                      Дарко Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content