2021-05-27T09:53:09+02:00 24. маја, 2021. 14:17 |

У близини Сребрног језера: Брдо пошумљено црним бором

У недељу, 23.  маја, спроведена је еколошка акција  на популарном брду Горица, у близини Сребрног језера, где је организовано пошумљавање терена садницама црног бора. Том приликом засађено је 160 четинара.У акцији коју су организовали Град Пожаревац, Општина Велико Градиште и Планинарско друштво „Вукан“ из Пожаревца учествовало је 150 ученика завршних разреда основних школа из Пожаревца, педесетак  планинара и десетак планинарских водича, а садни материјал донирала су ловачка удружења.

-Планинарска и ловачка удружења  су најстарија и најбројнија еколошка скупина која годинама уназад, деценијама, па чак и вековима ради на очувању тог биодиверзитета и наших шума. Да није њих, не би оне биле тако лепе  и место где можемо да се окупимо, рекао је заменик председника Општине Велико Градиште Слађан Марковић, похваливши још једном учеснике акције којима се пружила прилика да упознају свој крај, околину Пожаревца, Великог Градишта и Голупца.

Како је рекао, на овај начин деца ће проводити што више времена у природи, а дрвеће које су сада засадили за 20 до 30 година постаће шума.

Општина Велико Градиште сваке године имплементира неколико пројеката из области заштите животне средине, а следећим ће, уз подршку Министарства екологије, на јесен такође бити посађено преко 2.000 садница црног бора на Горици. У плану је да се на истом месту посади 200 до 400 врста воћкарица па би ученици, осим богатог културног наслеђа Келта, Римљана и Турака, могла да упознају и аутохтоне воћкарице.

Акцију пошумљавања предводио је Новица Митић, планинарски водич из Пожаревца који је са својим члановима на прелепом видиковцу са погледом на Дунав-Тиса -Дунав канал, ученицима одржао и предавање из основа планинарства – области оријентација.

Овај предео са незаборавним погледом, због специфичних ветрова има и идеалне услове за параглајдинг док, у подножју брда, Дунав пружа сјајне могућности за спортове на води као што су кајтсурфинг и једрење, па је већ постао део туристичке понуде ове општине.

Подршку акцији пружили су Арива и Рамска тврђава. Ово је уједно била и најбројнија појединачна група која је обишла ово недавно рестаурирано средњовековно утврђење на Дунаву, смештено уз остатке римског утврђења Ледерата.