Полагањем венаца на споменике борцима палим у ратовима за ослобођење и уједињење Србије, у градском парку у Великом Градишту свечано је обележен велики српски празник Видовдан. Опело  су у присуству бројних грађана служили свештеници Цркве Арханђела Гаврила, а почаст страдалима за одали су делегација Општине Велико Градиште на челу са председником Општине Драганом Милићем и председником Скупштине Владимиром Штрпцем, представници Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова до 1918. године, Општинског одбора Српског покрета обнове и потомак страдалог ратника Милутин Перић, у присуству бројних грађана.

 -Ако се сетимо 1389. и избора српског народа тада, избора царства небеског у односу на царство земаљско,  ја немам дилему да је Видовдан дан победе,  заправо и дан када славимо сву ону величину коју срспки народ има у себи… Када говоримо о борцима који су дали животе за наш народ и државу, не можемо а да не поменемо и сва ова савремена страдања која је српски народ имао од 90-их година па надаље, не могу а да не поменем  борце који су се од Коридора живота, преко Паштрика и Кошара борили за све нас.  Да таквих људи није било наш народ би доживео неупоредиво већа страдање,  а можда нас и не би било.“, напоменуо је председник Скупштине, поздравивши присутне речима косовског завета  „Земаљско је за малена царство, а небеско увек и довека“.

Венци су положени и на споменик борцима и жртвама Другог светског рата као на месту званом Превод где је стрељана група мештана Великог Градишта.

Share.

Comments are closed.

Skip to content