2017-02-07T10:49:31+01:00 7. фебруара, 2017. 10:49 |

У чaст оснивања градиштанског Читалишта

2У Народној библиотеци „Вук Караџић“ у Великом Градишту, 2. фебруара обележен је Дан оснивања градиштанског Читалишта и Библиотеке. И ове године овај значајан датум, посвећен је сарадницима и најактивнијим читаоцима. Појава прве читаонице у Великом Градишту везује се за далеку 1848. годину, када је објављена вест да је на Савиндан, по угледу на београдско, основано и градиштанско Читалиште. Више од две деценије касније, септембра 1872. године, у часопису Млада Србадија, наводи се да је обновљена градиштанска читаоница, која је имала 50 чланова, да је добијала све часописе из тог времена и била члан Уједињене омладине српске. Њен први председник био је Коста Ј. Радовановић.

Данас градиштанска библиотека располаже фондом од 55.000 књига, богатом Референсном и Завичајном збирком и Галеријом скулптура Милана Бесарабића. Од 2008. године, чланица је библиотечко-информационог система ЦОБИСС и активно учествује у систему узајамне електронске каталогизације. У њеном саставу налазе се три издвојена одељења: Дечије одељење, Позајмно одељење за одрасле и Стручно одељење са електронском читаоницом. Прошле године Библиотека је имала 1.541 члана, набавила је 1.376 нових наслова, својим корисницима издала је преко 10.000 књига, што указује на значајно повећање интересовања читалаца за књигу.

1Госте, представнике локалне самоуправе на челу са председником Општине Драганом Милићем, и дугогодишње сараднике Библиотеке, поздравила је домаћин и организатор овогодишње прославе, Маријола Момчиловић. У осврту на активности и достигнућа, која су обележила претходну годину, она је истакла и гостовања познатих књижевника Уроша Петровића, Дејана Алексића, Роберта Такарича, Моше Одаловића, Војке Пајкић и Јелице Грегановић, али и завичајних стваралаца Драгоша Павића, Тање Ђурђевић и Марије Богичевић.

У сарадњи са француским Институтом у Србији, Библиотека се прикључила француском филмском каравану Дани занимације, а заједно са Друштвом учитеља Великог Градишта и Голупца, већ неколико година учествује у организовању Читалачке олимпијаде.

Промоцијом збирке поезије „La svolta”, гостовањем песника из Италије и организовањем песничке манифестације „Рамски сутони” са пријављеним песницима из Аустралије, Хрватске и Румуније, Библиотека је изашла из оквира домаћег стваралаштва. Прошлогодишњу манифестацију отворио је турски амбасадор у Београду, господин Мехмет Кемал Бозај, а беседу је одржао Радомир Андрић, председник Удружења књижевника Србије.

У оквиру програмских активности 22. Музичког фестивала „Царевчеви дани” у Библиотеци су одржани традиционалнии: Округли сто са темом „Виолинска педагогоија у народној музици”, промоција Царевчеве лире и пројекција филма Свилене нити или љубавник виолине.

И ове године, посебна пажња је посвећена најмлађим читаоцима. Низом едукативно-креативних радионица, гостовањима познатих дечијих писаца и већ традиционалним Светосавским квизом, Библиотека се трудила да подстакне маштовитост, креативност и читалачке навике најмлађих. Захваљујући изузетној сарадњи са Предшколском установом и основним школама из Великог Градишта и Средњева, Дечије одељење је постало богатије за 930 чланова.

Претходна година завршена је награђивањем најактивнијих читаоца. Награде у књигама уручиле су књижничари Сања Костић и Данијела Стевић. У категорији најмлађих читалаца истакли су се Лазар Јовановић, Павле Богичевић, Љубица Радовановић, Стефан Јовичић и Јелена Петровић. Међу старијим члановима најревноснији су били Ирена Чучковић, Милош Ристић, Гордана Радовановић и Гордана Ковачић.

У уметничком делу програма наступио је пожаревачки Градски женски хор Барили под диригентском палицом Каталин Тасић. Извођењем познатих композиција богате српске ризнице хорске музике, уз уметничку сарадњу Предрага Пауновића, Славољуба Тасића и Љубице Миладиновић, протекло је вече за незаборав посвећено Дану оснивања градиштанског Читалишта.

Благодарје и остала признања

Библиотека је почетком јануара 2017. године, добила највеће признање Удружења књижевника Србије, Благодарје. И овогодишњи Дан библиотеке уприличен је да се одговарајућа признања уруче: председнику Општине Драгану Милићу, руководиоцу Завичајне збирке Библиотеке у Пожаревцу Татјани Живковић, директорки ПУ „Мајски цвет“ Славици Јанковић, директорки Културног центра Бранки Величковић, Стручној служби ОШ „Иво Лола Рибар“, директору ОШ “Миша Живановић“ Дејану Рајковићу, директору Средње школе Зорану Ташићу, директорки ОШ из Божевца Сребранки Томић, библиотекарки Зорки Стојановић из Малог Црнића, Месној заједници и Црквеној општини Рам, Цркви Светог Архангела Михаила и Гаврила из Великог Градишта, професорима Сањи Ђокић, Даници Ђурђевић, Сузани Миленковић, Светлани Обрадовић, Драгани Михајловић, Вери Стокић, Ненаду Стојадиновићу, Надежди Прокић, Александри Димитријевић и бројним спонзорима без чије несебичне помоћи Библиотека не би испратила још једну веома успешну годину.

                                                                                                              Сања Костић