2019-07-25T14:19:15+02:00 25. јула, 2019. 14:18 |

У ЦЕНТАРУ ЗА КУЛТУРУ ПОЖАРЕВАЦ: Од суботе – дигитализовани биоскоп

     

У суботу 27. јула од 20 сати Пожаревљани ће имати прилику да  бесплатно  испрате пројекцију филма „Боемска рапсодија“ са новог, ласерског и дигиталног пројектора уз врхунско биоскопско озвучење

После 37 година од отварања, захваљујући  Градској управи  Пожаревца на челу са  градоначелником Банетом Спасовићем  и Филмском Центру Србије, Центар за културу Пожаревац позиционирао  се на мапи дигиталних биоскопа Србије.

Галина Перић в.д. директорка ове установе на данашњој конференцији за новинаре истакла је да биоскоп Центра за културу Пожаревац већ неколико година остварује изванредне резултате.

– Током 2018. године остварено је 258 филмских пројекција које је одгледало 21.197 посетилаца, што је нашем Центру, од продаје карата донело  1.392.327 динара нето зараде. Захваљујући овим резултатима на конкурсима код Филмског центра Србије добили смо 7. 500.000 динара за набавку Silver Screen моторизованог платна, аудио биоскопске опреме и ласерског DCI пројектора. Град Пожаревац је обезбедио додатних 5.000.000 динара за реализацију техничког осавремењавања, рекла је између осталог директорка Перић.

Нова технологија за приказивање филмова сада сврстава  пожаревачки биоскоп у један  од опремљенијих у Србији.

-Спорт и култура су претходних деценија биле области  на зачељу. Током Другог светског рата Велика Британија је издвајала око 7 процената средстава у културу. То је управо оно што морамо и ми да радимо,  да све више средстава издвајамо за културу и спорт. Током 2016. године Пожаревац је уложио око 9 милиона динара у реновирање позоришне сале, а  2017. и 2018. године се наставило са инвестицијама. Набављене су столице за монтажну бину и са поносом могу да кажем да смо један од ретких градова који је то  учинио, рекао је Спасовић и додао да је Пожаревац заједно са Филмским центром Србије у претходне три године у биоскопску опрему уложио око 30 милиона динара.

Конференцији за новинаре су присуствовали  Дејан Крстић, члан Градског већа за културу и невладине организације и Драган Лазовић, уредник програма ЦЗК Пожаревац.

И.Р.

Опширније у наредном броју „Реч народа“