Поводом двадесет четврте годишњице од погибије бившег команданта Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране Војске Југославије генерал – пуковника Љубише Величковића, крај његове вечне куће у родном Црљенцу, положени су венци. Уз чланове породице Величковић, пошту је одала делегација Команде РВ и ПВО на челу са пуковником Владом Глишићем, начелником Одељења за оперативне послове у Команди ваздухопловства. У име локалне самоуправе венац су положили председник Општине Малиша Антонијевић и председница Скупштине општине Горанка Стевић са сарадницима. Чувеног генерала сетили су се и представници Центра за обуку копнене војске у Пожаревцу, Полиције, СУБНОР-а, Месне заједнице Црљенац, фудбалске и ловачке организације, основних школа са територије општине Мало Црниће, Аеро клуба „Љубиша Величковић“ из Костолца, народни посланик и глумац Лепомир Ивковић.

Делегација РВ и ПВО полаже венац

Председник Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић подсетио је да су прошле 24 године туге, бола и сећања од када је прекинут живот, али створен мит, који ће вечно подсећати на храброст генерала Величковића.

-Ни године, ни време које пролази не могу и неће избрисати трагове великих људи, памтиће се њихов лик и њихово дело, памте се догађаји у јунаци, они који су показали јуначко држање и љубав према отаџбини. Велики је човек био наш генерал Љубиша Величковић, велики човек и патриота волео је своју земљу и свој народ, волео је своју породицу и зато смо данас овде, на овом месту да се присетимо, помолимо, поменемо и поновимо. Нисте генерале узалуд страдали, нисте генерале отишли неприметно, нисте узалуд положили свој живот на бранику своје отаџбине, већ сте само постали још један херој ове напаћене земље, још један цвет у огромној башти јуначких синова земље Србије. Сваки ће први јун бити тужан дан за све нас, али ће ваше јуначко дело остати да живи и траје јер сте и даље међу нама, нисте нас оставили и отишли било где, отишли сте једино у легенду о којој ће се дуго, још дуго причати, рекао је између осталог Антонијевић.

Обраћање председника Општине Малише Антонијевића

                                                                ПОЛИЦИЈА ОСВОЈИЛА МЕМОРИЈАЛ

 Генерал Љубиша Величковић погинуо је 1. јуна 1999. године у НАТО бомбардовању наше земље приликом ноћног обиласка јединице за противваздушна дејства у селу Омољица код Панчева. Тако је физички отишао један од најшколованијих официра тадашње Војске Југославије, али успомене и сећања заувек ће чувати Љубишу Величковића од заборава.

Центар за обуку копнене војске

Традиционално у организацији Општине Мало Црниће, Месне заједнице Црљенац, Општинског фудбалског савеза и Фудбалског клуба „Стиг“ Црљенац, организован је Меморијални фудбалски турнир „Генерал Љубиша Величковић“. Ове године учествовале су екипе Полицијске управе Пожаревац, Центра за обуку копнене војске Пожаревац, ФК „Стиг“ Црљенац и 204. ваздухопловне бригаде Батајница. Треће место освојила је екипа домаћина ФК „Стиг“ из Црљенца која је са 4:3 савладала екипу Центра за обуку копнене војске. У финалу Полицијска управа Пожаревац са 2:0 победила је  екипу 204. ваздухопловне бригаде. Пехаре су им уручили Малиша Антонијевић, Горанка Стевић, Даниел Сурдуловић и Јовица Митић, председник ФК „Стиг“ Црљенац.

                                                              О ЛИКУ И ДЕЛУ ГЕНЕРАЛА

Љубиша Величковић рођен је 1. марта 1946. године у Црљенцу и као одличан ђак основне школе опредељује се за одлазак у Ваздухопловну гимназију, тада припремну школу у Мостару. Уписује се у прву класу генерације и завршава је 1963. године, као први у рангу. Професори и васпитачи тада елитне војне школе, уочили су и запамтили бистрог и способног дечака, који је испољавао велику упорност и амбициозност да стекне што више знања. Међу првима у рангу Љубиша завршава Ваздухопловну војну академију у Задру 1966. године и постаје потпоручник – пилот Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране. Убрзо затим завршава преобуку за летење на суперсоничним авионима – МИГ и на тим авионима разних типова је углавном летео више од тридесет година.

Представници Општине одају пошту генералу

Један је од првих наших пилота који је завршио преобуку за летење на МИГ-у 29, тада једном од најбољих борбених авиона у свету. Завршио је највише војне школе са одличним успехом и чувену руску Генералштабну академију „Ворошилов“ са високим успехом. Остварио је бриљантну војничку каријеру, у току које је више пута одликован високим војним одликовањима и два пута ванредно унапређен у виши чин. Носилац је, за сваког пилота најдражег признања, Златног летачког знака.

                                                                                   Дарко Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content