Поводом Дана ослобођења Костолца – 13. октобра, у Селу Костолцу су положени венци на споменик борцима који су дали животе за слободу у Првом и Другом светском рату.

Том приликом су се обратили председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и председница Скупштине Градске општине Милена Церовшек.

– Пре више од седам деценија, 13. октобра, у Другом светском рату, ослобођен је Костолац. Тај дан нас подсећа на оне који су положили животе током народноослободилачке борбе против фашизма. Зато треба неговати традицију антифашизма и не допуштати да зло победи. Захваљујући храброј, посвећеној и пожртвованој борби нашег народа, ми данас живимо у слободном граду Костолцу и слободној држави Србији, пуних 77 година. Живимо у друштву које не би постојало да није било палих бораца и жртава. Зато је данас наша дужност да наставимо да се боримо за бољу будућност, поштујући темељне друштвене вредности,  истакао је Крстаноски и позвао окупљене на минут ћутања.

Церовшек је нагласила значај сећања на пале претке и наставила:

– Ослобођење у свим ратовима за нама, као ни у Другом светском рату, није прошло без жртава. Клањамо се захвални за све што данас имамо. Ту не мислим на захвалност само због година, привредног и технолошког развоја који смо могли да спроводимо слободни у миру, већ и на захвалност прецима због поруке коју је њихова жртва оставила нама. Тај симбол страдања без поговора, без питања, недвосмислено говори како се треба волети свој народ и своја земља.

– Иако данас, захваљујући јакој држави и оснаженој војсци, претња ратом и агресијом неке друге земље је мања него икада, имамо и ми своја задужења. Задужења којима ћемо и ми дати допринос слободној и модерној Србији. То је борба која се не води оружјем, већ радом, резултатима у економији, изградњом путева, модерних саобраћајница, мостова, фабрика. У тој борни сви учествујемо, па и наши најмлађи, који свој допринос дају стицањем знања која ће касније употребити, надамо се сви, у својој Србији. Зато се данас поново захваљујемо свим ослободиоцима у Другом светском рату на прилици да данас слободно живимо и стварамо, истакла је Церовшек

Одавању почасти храбрости и пожртвованости предака присуствовали су председник Скупштине града Пожаревца Предраг Мијатовић, заменик градоначелника Пожаревца Синиша Алексић, председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, председница Скупштине Градске општине Милена Церовшек, председник савета Месне заједнице Стари Костолац Малиша Аћимовић, одборник у Скупштини Градске општине Небојша Станојловић, корпоративни директор Огранка “Термоелектране и копови Костолац” Ђорђе Кучинар, са сарадницима.

 

Представници Града Пожаревца, Синиша Алексић и Предраг Мијатовић

 

Испред Градске општине Костолац венце положили Серџо Крстаноски и Милена Церовшек

 

Представници Месне заједнице Село Костолац, Аћимовић и Станојловић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content