У Дубравици је, 6. јуна, обележена стогодишњица пристајања брода „Србија“ на пристаниште са кога је краљица Марија први пут крочила на тло  Србије.

Дубравица је била једно од најважнијих пристаништа на реци Дунав у деветнаестом веку, преко кога су и Карађорђе и Милош Обреновић извозили робу и стоку у Аустрију.

Ово пристаниште је своје име добило по Краљици Марији Карађорђевић која се у Дубравицу искрцала 1922. из родне Румуније на своје венчање са Краљем Александром Карађорђевићем, на други дан Св. Тројице.

Огроман број становника Дубравице и околних села изашао је да поздрави тада будућу краљицу и она је управо због мноштва људи одлучила да сиђе са брода. Касније, српски народ ју је веома волео зато што је представљала узор српским женама као брижна супруга и мајка. Такође бавила се хуманитарним радом и била је веома образована. За време Првог светског рата радила је у болници, неговала рањенике.

Мештани села Дубравица одлучили су да поново оживе своје парче дунавске обале. Уз помоћ Града Пожаревца, ангажовали су се и око подизања спомен плоче у част Краљици Марији.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content