2019-09-23T12:05:51+02:00 23. септембра, 2019. 12:04 |

У ГАЛЕРИЈИ ОБОЈЕНЕ СВЕТЛОСТИ У ПОЖАРЕВЦУ: Камен древног сневача

„Камен древног сневача“ назив је самосталне изложбе аутора Братислава Анђелковића Бате из Вучја,  у организацији Центра за културу и Удружења ликовних стваралаца „Милена Павловић Барили“ у Галерији обојене светлости у Пожаревцу.

Посетиоци изложбе имали су прилику да погледају уметничка дела осликана на платну и природним материјалима – дрвету, камену, кожи, као и на предметима за свакодневну употребу.

Бата Анђелковић долази са кањона реке Вучјанке, на коме се налази његов природни атеље у коме ствара. Један период свог уметничког рада провео је са Милићем од Мачве.

-Моји радови стварани су на разним подлогама и предметима. Такође, без икаквих оптичких помагала израђујем минијатурe, по којима сам познат и изван граница Србије, рекао је између осталог Анђелковић.

Батина дела непресушна су инспирација многим песницима. Момчило Одаловић, песник, са Батом из Вучја спријатељио се управо захваљујући његовим сликама и песмама о мајци. Једну од њих, Одаловић је одрецитовао на отварању изложбе у Пожаревцу.

Изложбу је отворила директорка Центра за културу Галина Павленко Перић, која је истакла да су светитељи  и историјске личности осликане на дрвету и камену само део богатог спектра уметничких дела израђених прецизним рукама и душом сликара Братислава Анђелковића познатог као Бата из Вучја.

-Бата је осликао многе стене, а његова дела оплеменила су кањон Реке Вучје код Лесковца, где је излетиште претворио у својеврсну галерију фресака. Сликање у природи и са природом је његов неисцрпни извор, мада срж проналази и у српским коренима, средњовековној историји и православљу. Батини радови оплемењују Скобаљић град, Ђавољу варош, Пролом и Луковску бању, а могу се видети и у великом броју цркава и манастира. Ради дела великих димензија, али и посебно занимљиве минијатуре. На перу за писање насликао је Вука Караџића, на врху шибице лик Светог Саве, а на зрнима пшенице лозу Немањића и патријарха Павла. Посебно је поносан на циклус под називом „Будимо људи“ кога чине портрети патријарха Павла где се лик преображава из слике у слику, нагласила је Павленко Перић, и додала да је о Бати између осталог снимљен и документарни филм „Камен древног сневача 1 и 2“, аутора Небојше Илића Илкета, који је више пута награђиван, а који је у Москви освојио награду бронзаног витеза.

Протеклог петка Бата Анђелковић постао је члан УЛИС-а „Милена Павловић Барили“. Њему је чланску карту Удружења уручила председница УЛИС-а Слађа Миловановић.

У уметничком делу програма на отварању изложбе наступиле су Марија Динић и Марија Стојковић, ученице Музичке школе „Стеван Мокрањац“ и Марија Вајнер, глумица Позоришта „Миливоје Живановић“.

 

М. П.