У оквиру обележавања Дана државности Републике Србије, на иницијативу Савеза друштава инжењера и техничара Града Пожаревца, а уз помоћ Народног музеја, у Галерији савремене уметности у Пожаревцу, отворена је документарна изложба посвећена српском научнику и професору Милутину Миланковићу. Изложбену поставку поштоваоци Миланковићевог рада моћи ће да погледају до 6. марта.
На овај начин Савез друштава инжењера и техничара је по речима председника Милутина Станковића, желео да драгуљу из правног домена – Статуту Србије приближи драгуљ из домена науке – Милутина Миланковића.

Нешто више о животу и раду Милутина Миланковића говорио је Славко Максимовић, председник Удружења „Милутин Миланковић“. Осим тога што је својим научним радом обележио светску науку 20. века Миланковић је исказао неизмерни патриотизам према свом народу.
Изложбу је отворио председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић, који је нагласио да Милутин Миланковић припада читавом свету, не само Србији.
-Милутин Миланковић припада читавом свету, јер је својим научним достигнућима он читав свет и задужио. Нама је послао поруку да иза великих људи увек стоји и велики рад, жеља за сталним усавршавањем и радозналост. Импресивна је биографија Милутина Миланковића у којој се види да су његова интересовања била и изазови у грађевинарству, али и клима на суседним планетама, као и многе ствари између. Свима њима је заједничко то што су биле у служби откривања тајни науке, и служења човеку и његовим потребама. Овом изложбом обележавамо и Дан државности Србије, јер је држава јака и моћна онолико колико негује и поштује своје највеће умове, поручио је на отварању изложбе председник Скупштине града Пожаревца.

Share.

Comments are closed.

Skip to content