За Градску општину Костолац, током ове године, од посебног значаја је покривање три костолачка насеља фекалном канализацијом и завршетак прве, друге и треће фазе градње топлификационе мреже ка селу Острову. Досадашња вредност ових инвестиција превазилази 200 милиона динара. Такође је окончано уклањање надвожњака, чиме су створени услови за потпуно уређење Првомајске улице са кружним током.
Према овогодишњим плановима, постављено је 1.350 метара примарног крака топловода према Острову, у вредности од 80.570.843 динара.
Председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски тим поводом је и на последњем заседању Скупштине ГО нагласио да је завршетак овог пројекта веома значајан за Острово, као и костолачка насеља Плажа и Виногради, али и са становишта екологије:
Серџо Крстаноски

Изградњом топловода затворићимо више од 400 кућних димњака, чиме ће се смањити и загађење ваздуха. На тај начин се доприноси укупном унапређењу услова живота суграђана, чувајући животну средину, наводи Крстаноски.

Рок да се заврше радови на топлификацији села Острова је 2025. година.
Следеће године, према плану, требало би да се изгради још километар примарног вода. Када буде завршен, укупна дужина топловода од Костолца до Острова биће 5,4 километра.
Иначе, на подручју Градске општине Костолац даљинско грејање из термоелектрана већ имају села Стари Костолац, Кленовник и Петка.
Друга велика инвестиција је изградња фекалноканализационе мреже у 26 улица, у костолачким насељима Канал, Колиште и Дидино село. Ова инвестиција вредна је 120 милиона динара и омогућава 450 нових прикључака за домаћинства у овим насељима.
Фекална канализација рађена је у укупно 26 улица, у дужини од 6,5 километара. Према најавама, по завршетку изградње комуналне инфраструктуре у овим приградским насељима, у плану је асфалтирање улица и поплочавање тротоара.
Такође је ове године уклоњен надвожњак у центру Костолца, за који је финансије у вредности од 6,4 милиона динара обезбедило је Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре.
Текст: Д. Д.
Фото: сајт ГО Костолац
Share.

Comments are closed.

Skip to content