У Предшколској установи „Ласта“ из Голупца успешно је реализован пројекат, „Уз музику се расте“, а од септембра прошле године почело се са применом нове програмске концепције, симболично назване „Године узлета“. Обе замисли темеље се на активном учешћу детета, уз сарадњу са породицом и локалном заједницом.

– Вртић је место заједничког живљења у коме се подршка учењу и развоју остварује кроз заједничко учешће деце и одраслих као аутентичних људских односа и заједништва у ситуацијама, догађајима и активностима које за њих имају смисла, наводе у Предшколској установи „Ласта“.

Пројекат „Уз музику се расте“ започет је у октобру прошле године. На основу заинтересованости деце за музику, најмлађи уче кроз истраживање тема у складу са њиховим узрастом и кроз јединство доживљаја, мисли и акција уче једни од других. У реализацији су уз њих учествовали и родитељи, васпитачи и локална заједница.

Милена Ђурђевић

– Такав приступ деци је донео многа сазнања, родитељима сарадњу и укљученост у живот и рад Предшколске установе, а локална заједница, која је показала много слуха за целокупну замисао, истакла је у први план децу као равноправне чланове друштва. Предшколској установи је била немерљива радост и уживање. Велика захвалност пре свега васпитачима који су били организатори и планери, истраживачи и рефлексивни практичари да са децом дођу до заједничког циља, а то је љубав према музици, другарима и окружењу, истиче директорка голубачке Предшколске установе Милена Ђурђевић.

Тим поводом је вртић посетила и група „Заџезирани етно“ и уз малишане, родитеље и васпитаче прославила завршницу пројекта.

– Током једног сасвим спонтаног окупљања десила се чаролија. Открили смо звук који нас инспирише и где свако од нас може да допринесе на свој јединствен начин- талентом, умећем, знањем и креативношћу. Интересовање за музику је спојило групу и малишане остваривши на тај начин прелепу сарадњу на коју су сви поносни. кажу чланови трочлане групе „Заџезирани етно“.

Једном од музичких нумера научених у оквиру пројекта деца ће наступати на Музичком фестивалу „Цврчак“, који се одржава у марту, у Смедереву, најављује директорка Ђурђевић.

Kако би овај пројекат проширили и продубили различитим сазнањима о музици Предшколска установа „Ласта“ остварила је сарадњу и са наставником и ученицима 6. и 7. разреда Основне школе „Бранко Радичевић“ у Голупцу. Том приликом ученици су поделили  своја знања и искуства и пренели их на малишане, упознали их са различитим музичким инструментима, пружили им могућност да на њима и свирају. Заједничко дружење имало је добробит за све учеснике, јер дечји вртић постаје место заједничког учења деце и одраслих у учењу  кроз дијалог и узајамну подршку.

         Љ. Настасијевић

Share.

Comments are closed.

Skip to content