Изложба слика посвећених Националном парку Ђердап, једином геопарку у Србији, отворена је за посетиоце голубачке Народне библиотеке „Вељко Дугошевић“ до 15. септембра. Поставка приказује геолошку грађу подручја, разноврсност и богатство живог света, најзначајније културно-историјске знаменитости, као и туристичке атракције највећег националног парка у Србији.

Марија Живановић Илић, в.д. управница Народне библиотеке ,,Вељко Дугошевић’’ Голубац, на отварању изложбе указала је на то да постављене слике почињу од тврђаве Голубачки град, која се налази на самом почетку, до самог краја Националног парка Ђердап: – Представљене су фотографије манастира Вратне, различита природна богатства, туристичке атракције, као и неки објекти који представљају културно наслеђе Националног парка. Изложба је намењена свим узрастима и позивамо све који желе да сазнају нешто више о националном парку и геопарку Ђердап, додала је управница.

Подручје Ђердапа препознато је на међународном нивоу по својим геолошким, али и осталим природним и културним вредностима. Ђердап Унеско геопарк обухвата територију од 1.330 квадратних километара укључујући и подручје Националног парка „Ђердап“.

Посебна природна појава на овом подручју је Ђердапска клисура, дуж које се налазе бројни објекти геонаслеђа из готово свих периода геолошке историје. Ђердап Унеско геопарк располаже културним наслеђем дуге и значајне историје. Доказ богате историје су налази који диктирају из праисторије, времена Римског царства и средњег века, захваљујући којима се може сагледати јединствен културни предео, који се формирао и мењао у континуитету од преко десет миленијума.

                                                                                                                                    Љ. Настасијевић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content