По први пут, у Голупцу ће се у организацији Народне библиотеке „Вељко Дугошевић“, у периоду од 6. до 9. јуна, са почетком од 18 часова, одржати Фестивал историјског филма под називом „Испод површине“.

Улаз за све пројекције филмова је бесплатан.

У сали голубачког биоскопа биће приказано пет филмова, који ће бити пропраћени и изложбама.

У вечери отварања Фестивала, публика ће имати прилику да погледа играно – документарни филм „У почетку беше реч – Мирослављево јеванђеље“ Бошка Савковића, који прати судбину рукописа из 12. Века, од његовог настанка до уписа у Унескову Библиотеку „Памћење света“. Том приликом изложиће се фототипска издања Мирослављевог јеванђеља.

У оквиру ове манифестације емитоваће се и документарац „Бог да прости“ Бошка Милановића, о тајној ликвидацији српских глумаца у јесен 1944. и с почетка 1945. године, када се партизанска власт обрачунавала са политичким непријатељима.
На програму је и документарни филм „Мора да ово није све“, аутора Уроша Максимовића, у коме је главни лик Јован Симић, младић који је почео да продаје своје спортске дресове како би спасао живот мале Нађе Новаковић, оболеле од ретке болести крви.

Посетиоци Фестивала „Испод површине“ моћи ће да погледају и филм „Бревијар“ Горана Шљивића, који говори о Медитерану, као колевци савремене цивилизације, али и „Тајну дунавског вилењака“ Душана Војводића, у коме је описана операција „Дунавски вилењак“, у оквиру које је по наређењу немачког генерала Валтера фон Штетнера у зони Прахова, потопљено више од 220 бродова, како не би пали у руке Црвеној армији.

Извршни продуцент манифестације је Бошко Савковић, који истиче да су ретки фестивали историјског филма. По његовим речима, историја је важан део туризма, што је уједно и један од разлога због чега су се организатори одлучили за пројекције баш ових филмова.

Вршилац дужности директора Народне библиотеке „Вељко Дугошевић“ у Голупцу Јасмина Глишић, наглаша да је основни циљ организатора да манифестација постане међународног и такмичарског карактера, подсетивши на 1989. Годину, када су се у Голупцу одржавали Дани филмске комедије.

Share.

Comments are closed.

Skip to content