Скупом винара и виноградара у Пожаревачком ресторану „Извор“ у четвртак 23.новембра приређен је Дан младог вина.
Реч је о традиционалном окупљању у оквиру интернационалне манифестације која се обележава сваког трећег четвртка новембра у част младог црвеног вина Нови божоле (Beaujolais nouveau) чија производња се везује за област Божоле у Француској.
Имајући у виду да се ове година светска прослава доласка младог вина поклопила са славом Ђурђиц, пожаревачки винари дружење су оправдано померили недељу дана касније, отворивши и дегустирајући сопствена млада вина. Окупљање је била прилика да се пробају и остала вина као и ракије које настају у локалним винаријама. Четрнаести скуп ове врсте у граду под Чачалицом, и пети по реду у организацији Клуба винара и виноградара Пожаревац, отворио је председник Клуба др Бојан Живадиновић након чега су уз пригодан музички програм дегустирана изложена вина и уз дружење процењиван квалитет.
-Уз традицију, основни циљ овог скупа као и свих наших окупљања је промоција винске културе која је на високом нивоу и иде узлазном путањом. То доказује и недавно одржан Фестивал вина у Београду на коме су се веома успешно представили и пожаревачки проивођачи вина, рекао нам је Бојан Живадиновић, председник Клуба винара, власник ресторана „Извор“ и истоименог винског подрума.
Учесници
Како је истакао др Бојан Живадиновић, на овогодишњој манифестацији представиле су се винарије пожаревачког краја: „Aмбeлoс“, „Дeспoт“, „Фaмилиja“,“Бoгдaнoвић“, „Прунa, „Нeнић“ и „Извoр“, као и прoизвoђaчи винa и рaкиje-чланови Клубa: Живкo Филипoвић, Дрaгишa Пaвлoвић, Дрaгaн Ђoрђeвић, Срeтeн Вaсић, Дejaн Нeнић, Aлeксaндaр Пaвлoвић, Цурицa и Нeнaд Стeвић, Дaркo и Mилoш Цвеjић, Влaдa и Mишa Никoлић и Гoрaн Mилaнoвић.
Дегустација младог вина заправо је проба шта ће љубитељи овог пића конзумирати када оно одлежи и достигне веће квалитете, а како је приликом скупа у „Извору“ оцењено, овогодишња берба обећава доста тога доброг. Међу великим бројем љубитеља вина и ракије скупу су присуствовали и чланови Удружења Српско-грчког пријатељства.
Посебна занимљивост везана за Нови божоле је да спада у вина ниске цене својевремено намењена нижем сталежу, док је некрунисани краљ овог пића Жорж Дибеф сјајним маркетиншким потезом значај локалног вина којим преовладава арома воћа пореклом из подножја планине Божоле у Француској , уздигао на врхунски светски ниво.
Текст и фото Влада Винкић