-Манифестацију je отворио Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде

Двадесет и осма дводневна смотра под називом „Дани млавско-хомољских пчелара“ у организацији Друштва пчелара „Млава“ Петровац, Савеза пчеларских организација Србије и Месне зајенице Каменово одржани су ове године 6. и 7. априла у Каменову, „меденом селу“ како га многи називају и у коме, у част пчеле, постоји јединствено спомен обележје у Србији и Европи, споменик пчели. Као и у свим досадашњим манифестацијама  Дани пчелара у Каменову одржани су у сарадњи са Туристичком организацијом Општине Петровац на Млави, а под покровитељством Општине.

Обраћајући се пчеларима и гостима, председник Општине Душко Нединић подсетио је да пчелари овог краја на најбољи могући начин представљају своје поднебље и бренд Србије – мед, који је по свом квалитету надалеко познат производ и природни лек.

Манифестацију је отворио Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде који је том приликом истакао да је у Србији, у протекле четири године, доста урађено у области унапређења пчеларства.

„Ове године субвенционисаћемо набавку од 20 до 1.000 кошница, а пчелари овог крају биће у прилици да први електронским путем поднесу захтеве за субвенције. Током овог месеца завршићемо причу о регистрацији пчеларских возила, за неколико дана очекујемо да буде донет нови правилник о пчеларским објектима тако да сви који пожеле озбиљно да се баве пчеларством моћиће да се региструје, најавио је Недимовић и похвалио пчеларску организацију као најбољу пољопривредну организацију истичући Смотру  „Дани млавско – хомољских пчелара“ у Каменову као једну од веома посећених и добро организованих.

У оквири манифестације одржана је трибина о актуелним питањима у пчеларству и раду Савеза пчеларских организација Србије и предавање на тему: „ Прихрана пчела-потреба или заблуда“. Данима млавско – хомољских пчелара најављен је почетак пчеларске сезоне.

Share.

Comments are closed.

Skip to content