Касидол, село вредних домаћина изникло у плодном Стигу, одвајкада са посебним поносом обележава и слави дан посвећен Светом великомученику Теодору Тирону, у народу познатом као Тодорова субота. Како је Свети Тодор заштитник стоке, на тај дан, од давнина, мештани су из својих штала изводили коње и Свецу у част приређивали трке. Вековима касније, неколицина људи којима је у срцу неговање птица и ситних животиња определило се да Касидол, уз коње, постане и село чувено и по овим малим, нежним бићима, тако да 18. јануара 2018. године Касидол и његови мештани добијају Удружење за заштиту и одгој ситних животиња, живине, голубова, кунића и птица „Кикирез“. Непуна два месеца касније, на простору где су одувек одјекивали топоти коња, „Кикирез“ приређује прву изложбу ситних животиња. Коњске трке су тако на Тодорову суботу добиле подршку у изложби.

Са отварања изложбе

                                                  ИЗЛОЖЕНО ПРЕКО 550 ЕКСПОНАТА

Председник Удружења „Кикирез“ Дејан Обрадовић истиче да се овом изложбом приказује топлина, брига и знање које одликује неговатеље ситних животиња.

-Радећи на неговању природе, одгоју птица, али и очувању традиције српског народа драго ми је да могу да се похвалим да се Удружење „Кикирез“ из дана у дан све више развија. Од десетак ентузијаста који су покренули Удружење, у својим редовима данас има преко 70 чланова који се, уз редовне активности, максимално боре да едукују и усмере најмлађе генерације у свет узгоја ситних животиња, љубави према очувању природе и препознавању хуманих вредности окружења. Поред бројних ентузијаста, пуну подршку у раду од самог оснивања нам пружају Туристичка организација и Град Пожаревац на чему смо им веома захвални, казао је Обрадовић.

Велики број експоната привукао је посетиоце

Отварајући овогодишњу изложбу, градоначелник Пожаревца Саша Павловић је истакао да ће локална самоуправа и убудуће са поносом промовисати ову манифестацију којом се Касидол препоручује као место које вреди посетити и у коме ће се сви, а не само љубитељи животиња, добро осећати и сваке године изнова враћати.

-Деценијама уназад, ово је дан када коњичким тркама славимо обичај овог села који неизмерно воли ове племените животиње. Ова коњичка манифестација, по значају у овом делу Србије је одмах после ЉКИ, али по старости је испред њих, узевши у обзир да је традиција ових окупљања дуга преко сто година. Пету годину за редом, сјајном тркачком дану претходи и Међународна изложба ситних животиња и изложба етно хране у организацији Удружења „Кикирез“. Пола деценије већ овај део нашег боравка у Касидолу, означен је љубављу и дивљењу и према ситним украсним животињама, живини, птицама, кунићима и голубовима. Све то овом нашем окупљању даје посебан значај и прилику да се о овом догађају чује и ван границе наше земље, казао је Павловић.

Сајам етно хране

Овогодишња изложба окупила је око 180 излагача из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Румуније и Француске и изложено је око 550 експоната. Манифестација је сврстана у календар догађаја Туристичке организације Града Пожаревца, која је суорганизатор, док је генерални покровитељ изложбе Град Пожаревац. Под њеним окриљем одржан је и трећи сајам етно хране који су приредиле чланице удружења жена „Млавски цветови“ из Брадарца, „Сестра Јелица“ из Малог Црнића „Пругово“ из истоименог места и Удружење жена из Кличевца.

У културно – уметничком програму наступили су најмлађи чланови КУД-а „Миленко Стојковић“ из Кличевца и КУД-а „Речица“. Овом приликом плакете и захвалнице за подршку у организацији изложбе уручене су градоначелнику Саши Павловићу, председнику Скупштине Града Предрагу Мијатовићу и директору Туристичке организације Василију Балдићу.

Наступ КУД-а “Миленко Стојковић” из Кличевца

                                                                    ОТВОРЕНА ТРКАЧКА СЕЗОНА

На хиподрому у Касидолу, на Тодорову суботу, одржан је први тркачки дан у овој сезони. Укупан наградни фонд за три галопске трке износио је 290.000 динара, а организатори надметања били су Коњичко друштво „Кнез Михаило“ и Коњичка секција „Касидол“, уз покровитељство Града Пожаревца.

Детаљ из трке

У првој трци под називом „Меморијал Зорана Ивића Мигље“ на стази дугој 1.200 метара лидерску позицију заузела је Турбина са Александром Шашићем у седлу. Друго место освојила је Таиара, док се на трећој позицији обрела Атоша. Власнику победничког грла пехар организатора предао је председник Коњичке секције Касидол Саша Степановић, а пехар породице Ивић уручио је Кристијан Ивић, праунук Зорана Ивића Мигље.

Меморијал “Зорана Ивића Мигље”

Уследило је главно галопско надметање на дистанци од 1.600 метара „Свети Тодор“ у коjем је у фотофинишу тријумфовао Wellington са јахачем Ризваном Сакићем. Осим новчане награде од 65.000 динара првопласираном тиму припао је пехар који им је уручио градоначелник Пожаревца Саша Павловић. Други кроз циљ пројурио је Кајман, док је трећу позицију заузео Menphis.

Победници главне трке “Свети Тодор”

Трку за пехар села Касидола на 1.000 метара убедљиво је добио Petie Kiss са Луком Васиљевићем у седлу. Друго место освојила је Ciara Zita Dzons, док је трећи био Кајман. Пехар организатора уручио је председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић. У паузама између трка продефиловала је парада од 19 запрега и свим учесницима ревије додељени су пехари и дипломе.

Најуспешнији у трци за пехар села Касидола
Ревија парадних запрега

                                                                                    Дарко Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content