DSC_0022            Касидолци су људи познати у овом стишком крају по томе да воле добре коње. Некада су се домаћини мерили по томе ко има бољa грла. Времена су се променила али је село заджало обичај да воли и држи коње. Уместо радних, домаћинствa које то могу да приуштe, сада држe  и нeгују расне коње, галопере и тркаче. Касидол је познат у Србији и што има свој хиподром. Има и вишебојце без којих не могу да се одрже ниједне Љубичевске коњичке игре, има и витезове тог спорта јединственог у свету. Ко још није чуо за Бранислава Ђурића – Вампира и четвороструког победника љубичевског вишебоја Зорана Ивића – Мигљу?

            По традицији већ, добри коњи и јахачи окупили су се на Тодорову суботу на касидолском хиподрому када је у селу заветина да се разиграју и победе у некој од три трке које се организују на почетку сезоне: „Меморијал Зорана Ивића – Мигље“, „Свети Тодор“ – трку дана и „ Пехар села Касидол – меморијал Бранислав Ђурић – Вампир“:

            -Данас је наш тркачки дан као и сваке године, време нас је послужило, а број грла и учесника је на завидном нивоу. Одржавање ових трка, првих у сезони помаже Град Пожаревац који је покровитељ. Имамо подршку градоначелника Банета Спасовића али и предузећа и предузетника и самих мештана, рекао је пред почетак Саша Степановић, председник коњичке секције у Касидолу.

            На хиподрому се окупило скоро цело село и гости: градоначелник Бане Спасовић, потпредседник Скупштине Србије Верољуб Арсић, председник Скупштине града Бојан Илић, чланови Градског већа, директори јавних предузећа и установа. Обраћајући се медијима, градоначелник Спасовић, је истакао вредност чувања традиције кроз овакву манифестацију:

            -Овде у Касидолу се одржавају коњичке трке дуже од сто година и сви ови људи  долазе да обележе овај дан.  Ту су сви они којима је стало до коњичког спорта и који су љубитељи најплеменитијих животиња. Локалана самоуправа је обећала прошле године да ће уложити велика средства у коњички спорт и преко друштва „Кнез Михајло“ смо помогли да се ове трке. Да није Касидола и Касидолаца вероватно не би ни било тако добрих Љубичевских коњичких игара. Град Пожаревац је прошле године уложио знатна средства у Ергелу Љубичево као и у хиподром – негде после сто и више година је извршена прва реконструкција хиподрома у Пожаревцу. Коштала је преко 12 милиона динара, истакао је Спасовић.

            Градоначелник је обећао да ће Град да настави да помаже коњички спорт, како у Пожаревцу, тако и у Касидолу и рекао да се нада да ће и за сто година нове генерације у овом крају гледати трке.

            Коњички дан у Касидолу занимљивим су учиниле и запреге. Било их је укупно петнаест, двопрега али и један тропрег и једнопрег. Провозали су почасни круг кроз село а затим и хиподром. Осим из Касидола, запреге са кочијама стигле су из Смољинца, Баваништа, Панчева, Шалинца, Кобиља, Старчева     Победници

            На Тодорову суботу у Касидолу, отварајући сезону, одржане су три трке са квалитетним грлима.

            У првој трци „Меморијал Зорана Илића – Мигље“ на стази дугој 1200 метара победу је однело грло ACT LIKE MIKI, власника Саше Марковића. Победнички пехар је уручио Миљан Ивић. У трци дана „Свети Тодор“, 1600 метара, најбрже је било грло REED BILLU, власника Мехе Даутовића. Награду је уручио Бане Спасовић. У трећој трци “Пехар села Касидол – Меморијал Бранислава Ђурића – Вампира“ победу је однело грло из Касидола TERIBLE TEO власника Гилета Марковића. Пехар је уручио Верољуб Арсић.У овој трци јахач са грла Spartan Sur је испао из седла, па оно није завршило трку.

            Укупан фонд награда на тркама у Касидолу износио је 225.000 динара.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content