Незадовољни одлуком о измени Просторног плана којом се омогућава изградња регионалне депоније на месту „Запис“ у Кличевцу, у недељу 10. јула протестовали су мештани Кличевца, Речице, Курјача, Брадарца, Бубушинца, Мајиловца и осталих села. Изражавајући незадовољство намером градских власти да на овом месту, на 35 хектара који се налазе под сунцокретом подигну регионалну депонију, учесници протеста су најавили да је ово скуп упозорења и да ће њихови даљи кораци зависити од тога како се даље буде одвијала ситуација. Поручили су да су одлучни да не дозволе изградњу депоније на плодној земљи коју ће штитити пољопривредном механизацијом. Стиг није место за депонију, основна је порука са овог протеста.

„Мало је стотину хектара узетих од Брадарца, Маљуревца и Дрмна за јаловиште, мало је 1.000 хектара кличевачке земље за ископавање угља, мало је још што ће за десет година са лица земље да избришу најплоднију земљу у овом делу Европе, него сад хоће и 35 хектара плодне земље за депонију, навео је Саша Селић, председник Удружења грађана „Кличевачки идол“.

 Из овог Удружења које је и организатор протеста, подсећају да су предали петицију Градској управи Пожаревца и Општинској управи Великог Градишта против изградње депоније, али да до данас  никакав одговор није стигао.

Скуп је подржао и еколошки активиста Александар Јовановић Ћута из Покрета „Еколошки устанак“, који је поручио да се на овом месту никада неће десити да се од плодне земље прави депонија и да ће он за месец дана ући у Народну скупштину и настојати да се овај проблем реши.

                                                                                                                                          Фото: С.Васић

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content