У Библиотеци у Костолцу, Одељењу Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац одржано је едукативно предавање на тему: Јесмо ли сами у космосу?

Двојица великана, доктора наука, покушала су да одговоре на ово питање представљајући своје нове књиге.

Професор Милан Ћирковић представио је своју књигу под насловом “Велика тишина”, коју је објавио Оксфорд универзити прес. Професор Зоран Живковић је представио своју књигу “Први контакт и путовање кроз време”, коју је објавио Шпрингер ферлаг, један од водећих светских издавача научних дела.

Милан М. Ћирковић је научни саветник Астрономске опсерваторије у Београду и истраживачки сарадник Института за будућност човечанства при Филозофском факултету Оксфордског универзитета у Великој Британији. Одбранио је докторат из астрофизике на Државном универзитету Њујорка у Стони Бруку (САД) 2000. године, где је претходно магистрирао из гео-наука. Његови главни истраживачки интереси су у областима астробиологије и филозофије науке. Аутор је првог уџбеника из вангалактичке астрономије на јужнословенским језицима. Објавио је до сада 3 монографије и око 200 научних, стручних и прегледних радова у истраживачким часописима и зборницима, као и преко 150 есеја, популарно-научних и новинских текстова. Превео на српски више књига, укључујући наслове Ричарда Фајнмена, сер Роџера Пенроуза и Пола Дејвиса.

Зоран Живковић професор Филолошког факултета Универзитета у Београду. Дуго је проучавао научну фантастику, па је и докторирао књижевност радом на тему Антропоморфизам и мотив првог контакта у делима Артура Кларка. Оснивач је и прве приватне издавачке куће у Југославији, Поларис. Захваљујући Живковићевом издавачком подухвату читаоци и данас могу да уживају у класицима научне и епске фантастике. Написао је и Енциклопедију научне фантастике, тако да када је 2000. године престао да се занима за овај жанр и посветио писању, белег је заувек остао у заједничкој свести да је посреди писац научне фантастике. Аутор је двадесет два прозна дела. До почетка фебруара 2018. године укупно је објављено 171 издање Живковићевих прозних дела – 71 на српском језику и 100 у преводу.

Живковићевих 100 преведених књига појавило се на 20 језика у следеће 23 земље: САД, Енглеској, Италији, Португалији, Немачкој, Шпанији, Француској, Данској, Грчкој, Швајцарској, Холандији, Јапану, Јужној Кореји, Бразилу, Турској, Саудијској Арабији, Русији, Чешкој, Пољској, Бугарској, Украјини, Словенији и Хрватској. Он је добитник бројних књижевних награда, а 2017. године Европско друштво за научну фантастику прогласило га је „велемајстором СФ жанра”.

Шпрингер, један од водећих светских издавача научних дела, управо је објавио, у склопу новопокренуте едиције „Наука и фантастика“, његову књигу под насловом Први контакт и путовање кроз време: одабрани есеји и приче (First Contact and Time Travel). Књига је подељена у две целине: есеји и проза.

Професор Живковић изјавио је да гаји велику наклоност према Костолцу и његовим суграђанима, нарочито према члановима Љубитеља фантастике, који се редовно састају у Библиотеци. Из тог разлога је одлучио да прво представљање у Србији ове две веома значајне књиге – буде баш у Костолцу.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content