2019-12-17T08:35:11+01:00 17. децембра, 2019. 08:35 |

У Костолцу 2019. године: Преко 150 културно–спортских догађаја

Градска општина Костолац ускоро ступа у јубиларну, десету годину постојања, поводом чега је припремљен разноврстан програм током целе 2020. године. Богата ће бити и завршница текуће 2019. године, која ће између осталог бити упамћена по више од 150 културно – спортских садржаја.

Тим поводом су председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, чланица Већа ГО задужена за културу, спорт и просвету Маријана Божић и вршилац дужности директора Центра за културу Костолац Драган Николић, сумирали годину за нама и најавили предстојеће садржаје.

– За нама је више од 150 различитих спортско – културних догађаја. Поред великог броја спортских активности, такмичења, утакмица.., имали смо бројна културна дешавања попут биоскопских пројекција, представа за децу и одрасле, на отвореном, као и у Дому културе, потом, ликовних колонија, концерата, сусрета песника, изложби и манифестација, од којих су неке завределе међународни карактер, подсетио је Крстаноски, и додао:

– Сматрам да је 2019. година у том смислу била више него успешна. Свако је себи могао да нађе одговарајуће садржаје и рекреацију, од најмлађих до најстаријих, што је резултат рада Центра за културу Костолац, свих запослених, а првенствено директорке Јелене Шаманц, која је у првој половини године вредно и професионално радила свој посао, а након тога в.д. директора Драгана Николића, који је такође професионално, одговорно и садржајно завршио ову календарску годину. Настављамо подршку кроз улагање у спорт и културу, јер је веома важно да имамо адекватно промовисање туристичких потенцијала нашег града.

Идућа година у знаку јубилеја

Председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски најављује да је за 2020. годину планиран велики број нових манифестација и да ће цела година бити у знаку јубилеја.

– Та је година посебно важна и биће у знаку обележавања деценије од оснивања Градске општине. Тада је Општина Пожаревац добила статус Града, а Месна заједница Костолац статус Градске општине. Прва конститутивна седница Скупштине Градске општине одржана је 29. јануара 2010, подсећа Крстаноски и истиче да је урађен нов календар на којем је представљен Костолац кроз историју. Иначе, у припреми је монографија развоја Костолца у периоду од 1870, када је отворен први рудник, до 2020. године, а биће постављена и скулптура Ђорђа Вајферта.  

Чланица Већа Маријана Божић подсетила је на неке од конкретних садржаја из  2019. године:

– Година за нама богата је културним и спортским програмима. Неке од манифестација које су је обележиле су турнири у рукомету, одбојци на песку и баскету. Поједине манифестације добиле су међународни карактер, као што су „Трка легионара“, која је ове године уписана и на тркачку мапу Европе, а потом и „Пливачки маратон“. Све програме организовао је Центар за културу Костолац, у сарадњи са Градском општином и водило се рачуна о интересовањима свих генерација, што ћемо чинити и даље.

– Крај године и почетак идуће у знаку је празника. Један од највећих хришћанских празника, Божић, обележићемо у сарадњи са Црквеном општином Костолац, у порти цркве Светог Максима Исповедника, у складу са традицијом, истакла је Божић. За почетак идуће године најавила је Богојављенско пливање за часни крст, а у оквиру обележавања деценије од оснивања Градске општине, концерт Џенана Лончаревића. 

Вршилац дужности директора Центра за културу Костолац Драган Николић указао је на то да се Центар за културу Костолац од оснивања, сходно својим могућностима, труди да суграђанима пружи квалитетан и богат избор културних садржаја, и додао:

– Као резултат одличне сарадње са Градском општином и готово свим установама културе у окружењу, удружењима и образовним институцијама, културно – уметничким друштвима и другим организацијама, могу да констатујем да је година за нама била врло успешна. У годинама које долазе наставићемо да будемо све бољи и да оправдамо дато нам поверење.

– Програм Центра за кутлуру Костолац обухвата биоскопске пројекције, позоришне представе, дечије и вечерње, концерте различитих жанрова, смотре и концерте културно – уметничких друштава, потом манифестације као што су традиционални Фестивал цвећа, Аматерска смотра позоришта, Шарено јаје забаву даје, Костолачка жишка, Орфеј на Дунаву, Балонијада и још много других манифестација, као и спортских догађаја. Годинама уназад успешно приређујемо „Костолачко културно лето“, у оквиру кога је више од 60 различитих дешавања попут Дана Дунава, Островаћког бећарца, Костолачког котлића, Игрица без граница, затим, пројекција филмова на отвореном, ликовних колонија и ликовних радионица, изложби слика, концерата на плажи, Фестивала рок музике, Дечијег фестивала „Костолац пева“, Трке тротинетима, Међународне смотре фолклора… Били смо домаћини првог Пливачког маратона и треће Трке легионара. Организовали смо и програм поводом Новембарских дана културе, који је такође привукао велико интересовање публике. Учествовали смо и у хуманитарним акцијама. Још је низ активности за нама, као и оних које тек следе, па позивамо суграђане свих генерација да испрате садржаје који предстоје, истакао је Николић и указао на то да се заинтересовани о програму моги информисати на фејсбук страници Центра за културу Костолац.

Детаљан програм можете прочитати и у новом броју новина „Реч народа“

који је на трафикама од данас (17. децембра).