Крстић, Крстаноски и Морина

У оквиру пројекта „Корак до инклузије“, у Костолцу је потписан Уговор о додели грађевинско – санитарног материјала за адаптацију и изградњу купатила за четрнаест социјално угрожених породица које живе на територији ГО Костолац.

Како је најављено, након неколико дана корисницима ће бити испоручен први део грађевинско – санитарног материјала, за који бити одређен рок за уградњу на основу динамике предвиђене Уговором, а након тога, у другој фази, добиће и потребне санитарије.

Приликом потписивања, 26. јуна, у скупштинској сали Градске општине Костолац, корисницима донације су се обратили  председник ГО Костолац Серџо Крстаноски, члан пожаревачког Градског већа Дејан Крстић и председник Удружења „Друштво Ром Костолац“ Бајрам Морина. Они су представили додатне мере подршке социјално угроженим породицама, као и активности које Градска општина Костолац и Град Пожаревац планирају у домену социјалне инклузије Рома.

Иначе, пројекат „Корак до инклузије“ реализује удружење „Друштво Ром Костолац“, уз финансијску подршку града Пожаревца, у оквиру Позива за пројекте НВО за реализацију активности из Локалног акционог плана за побољшање положаја Рома.

Како је указано приликом потписивања, ове године ће то право остварити укупно 14 вишечланих породица из социјално угрожених категорија становништва. Најављено је да у процесу селекције корисника учествују сами становници насеља, као и три партнерске организације на пројекту: „Креативни Роми“, „Еуро Роми“ и „Ромско удружење жена – РУЖ“.

Бајрам Морина истиче да су се по том питању руководили упитником који садржи низ критеријума, с тим што је главни то да буду породице са децом, које ће имати обавезу укључивања деце у образовни систем, као и диверсификоване програме Предшколске установе и организација цивилног друштва из Костолца које се тренутно спроводе.

Сличан пројекат је реализован и прошле године. Тада је право на такав вид подршке остварило 15 социјално угрожених породица, које су кроз пројектне активности унапредиле своје животне и хигијенске услове.

Share.

Comments are closed.

Skip to content