Костолцу је постављена изложба фотографија насталих током Костолачког полумаратона „Трка легионара“, коју шест година уназад, са великим успехом, организују Центар за културу “Костолац” и Маратон тим “Пожаревац, уз покровитељство Града Пожаревца и Градске општине Костолац и уз подршку Виминацијум Авантура парка, Виминацијума Римског града, Легијског логора, бројних спонзора, волонтера и лиценцираних редара. 

Такође је ово година два јубилеја, десет година од оснивања Центра за културу “Костолац” и пет година постојања Маратон тима. 

 

Уз бројне фотографије, које из године у годину сведоче о дометима и масовности ове велике спортско – туристичкe манифестацијe, окупили су се бројни учесници, победници трка, организатори и спонзори, којима су том приликом уручене захвалнице и плакете за допринос манифестацији која је већ прве године завредела епитет најбоље организоване у Србији.

Како је време и потврдило, полумаратон је веома важан догађај за Пожаревац и Костолац, али и Србију, с обзиром на то да окупља професионалне и рекреативне тркаче свих генерација, како из наше земље, тако и шире, одржава се на стази која је међународно сертификована од стране Интернационалне асоцијације маратона и уличних трка и Интернационалне атлетске федерације. Препознатљива је и по аутентичној стази која води до славног “Виминацијума”, локалитета од светског значаја.  

Изложба слика отворена је у понедељак, 31. октобра, у галерији Дома културе у Костолцу.

Том приликом је директорка Центра за културу “Костолац” Јелена Шаманц изразила наду да ће Костолачки полумаратон трајати још много година и да ће на најбољи могући начин представљати Костолац, у спортском и туристичком смислу:

– Сагледавањем првог и последњег полумаратона у Костолцу може се видети да је ова манифестација израсла у велику, препознатљиву, неизбежну за календар многих учесника и пример како нешто што покрену истински ентузијасти и заљубљеници у трчање може да постане лепа и озбиљна традиција. Такође, костолачки полумаратон има најатрактивнију стазу у Србији, јер су заиста ретке трке које за циљ имају историјске дестинације попут Археолошког локалитета „Виминацијум”. Та је стаза међународно сертификована од стране Интернационалне асоцијације маратона и уличних трка и Интернационалне атлетске федерације. Посебна пажња посвећује се безбедносним аспектима, што значи да су укључене све надлежне службе и лиценцирано обезбеђење, истакла је Шаманц и додала:

– Трка је због преданог рада свих учесника у реализацији, постепено расла и достигла овај ниво на којем је данас. Број тркача се из године у годину повећавао и брзо је избила на добар глас, па је Костолчанима у оквиру ње 2021. године поверено Првенство Србије у полумаратону. Организација оваког догађаја је изузетно комплексна, а превасходни циљ је да сви буду подједнако испоштовани. Спонзори који су са нама никад нису били условљавани тиме да морају да дају велике финансије, већ се сарадња превасходно односи на то да дају промотивне производе из својих асортимана. Што је најважније, са нашим партнерима изградили смо крајње пријатељски однос.

Добитници плакета

Град Пожаревац, Градска општина Костолац, Јелена Шаманц, Горан Несторовић, Слободан Јотић, Небојша Пућо, Марко Пућо, Светлана Ђаловић, Ненад Максић, Дејан Аранђеловић, Витаминка Зрнић и Драган Милић. 

Испред Маратон тима “Пожаревац”, председник Скупштине удружења и члан Већа Града Пожаревца Др Горан Несторовић указао је на то да је ово година јубилеја Маратон тима и додао:

– Ове године навршава се пет година постојања клуба „Маратон тим“, испред којег око тридесет такмичара учествује на спортским манифестацијама, али и у организационом делу овог нашег празника трчања у Костолцу. Циљ нам је да мотивишемо суграђане да што више воле трчање и подрже овај спорт и манифестацију, јер важно је да Полумаратон настави да живи, окупља што више учесника свих генерација. У томе нам је од огромног значаја подршка коју пружају локална самоуправа и сви спонзори, а ово је прилика да се и јавно захвалимо.

Признања за допринос манифестацији уручили су директорка Центра за културу “Костолац” Јелена Шаманц, испред Маратом тима “Пожаревац” Слободан Јотић, Небојша Пућо и др Горан Несторовић, и испред Градске општине Костолац чланица Већа Милица Јовић.  

Захвалнице спонзорима

Спортски центар „Пожаревац“, Техничка школа са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац, Спортски савез Града Пожаревца, ПД „Костолац услуге“ д.о.о. Костолац, МУП Пожаревац, испостава Костолац, Туристичка организација Града Пожаревца, Основна школа „Јован Цвијић“ Костолац, Синдикат копова Костолац, Синдикат електрана Костолац, Синдикат ПД „Георад“ д.о.о. Дрмно, Синдикат „Аутотранспорт“, Синдикат ПРИМ-а Костолац.

Апотека „Беладона“, ПД „Аутотранспорт“,  Електропривреда Србије – огранак Костолац, Domvs Scientlarvm Viminacium, Атлетски клуб „Пожаревац“, ЈПК „Комуналне службе“ Пожаревац, ЈКП „Водовод и канализација“ Костолац, ПД „Рио“ Костолац, СТР „Маја“ Пожаревац, „VD SYSTEM“ Пожаревац, ЛУ „Кевро“ Костолац, „Петровић Турс“ Костолац, Пицерија „Галија“ Костолац, ГЗР „Ракета“ Костолац, „ARRIVA LITAS“ Пожаревац, Цвећара „Бели звончић“ Костолац, Цвећара „Љиљан“ Пожаревац, Фарбара „Сарафиновић“ Костолац.

МЗ Село Костолац, Лекарска ординација „MD“ Костолац, „Nautilus“ d.o.o. Пожаревац, Црвени крст Пожаревац, Prizma caffe Костолац, Pharmanova, „Биомаркет 012“, Дом здравља Костолац, Стил радио Костолац, Реч народа Пожаревац, Poportal Пожаревац, TV Viminacium, SAT TV, Photo Kostolac, ФР „Успомене писане светлом“, Фитнес студио „Баланс“ Костолац, DR100IĆ Костолац, Chill out.

Костолачки полумаратон постао је једна од највећих манифестација у историји овог града, са више стотина пријављених тркача и више него испуњеном мисијом промоције атлетике и спорта уопште, ширењу спортског духа и правих вредности. Уједно је то и најупечатљивија промоција Костолца и свих његових потенцијала.

Од 2019. године, полумаратон поседује и сертификат “International Measurement Certificate”, издат од стране међународних организација. Отуда је трка уврштена у међународни спортски тј. атлетски календар догађаја, што омогућује Српском атлетском савезу да организује домаћа и међународна такмичења. 

Награђени појединци

Сузана Шустер Радојевић, Нада Живковић, Породица Ајдачић, Наташа Радетић, Сања Јовановић, Александра Стефановић, Драгана Ивковић, Тијана Конрад, Ирена Ајдачић, Станојевић Зоран, Милош Милетић, Александар Радојевић, Стефан Милићевић, Драшко Милошевић, Саша Зебић, Стефан Вукајловић и Ирена Грујић. 

Први полумаратон одржан је 30. септембра 2017. године, када је окупљено 237 такмичара. Из године у годину, подизан је на све виши ниво. На другом, 29. септембра, учествовало је 414 тркача. На трећем, одржаном 14. септебра 2019. године, учествовало је 450 такмичара из земље и региона, а догађај је попримио међународни карактер. Континуитет Костолачког полумаратона није био прекинут ни у време пандемије, већ је организован као тренинг трчање, тако да је на четвртом полумаратону трку пријавило 215 такмичара. На петом се надметало 473 тркача, када је било организовано и Државно првенство Србије у полумаратону.  Последњи, шести полумаратом, одржан је 10. септембра ове године.

Текст: А. М. 

Фото: ЦЗК Костолац и Photo Костолац

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content