На осмом Меморијалном рапид турниру „Бора Бека 2023.“ у Костолцу учествовало је 45 кадета и 81 сениор, међу којима и 7 велемајстора, 13 интермајстора и 7 фидемајстора. На „А“ турниру, као и на кадетском, играло се 9 кола по швајцарском систему. 

После поздравног говора директора турнира и председника ШК „Рудар“ Бобана Максимовића, учесницима турнира обратили су се члан Градског већа за спорт ГО Костолац Рајко Пејовић, а испред Шаховског савеза Централне Србије, секретар Миливоје Миливојевић. Надигравању је присуствовао и председник Спортског савеза Града Пожаревца Златан Костић.

Турнир је, повукавши први потез, званично отворила председница Скупштине ГО Костолац Милена Церовшек.

После 9 кола на „А” турниру прво место, са 8 поена, освојио је ИМ Милош Милошевић, друго место са 7,5 поена освојио је ВМ Синиша Дражић, треће и четврто место са 7 поена поделили су интермајстори Зоран Арсовић и Борољуб Златановић, али због бољег бухолца трећи је био ИМ Зоран Арсовић.

Од петог до деветог места са 6,5 поена, али по бухолцу, поређали су се ВМ Mikhail Bryakin, ИМ Милован Ратковић, ВМ Горан М. Тодоровић, ИМ Горан Арсовић и ФМ Алекса Петровић. Међу награђеним, са 6 поена, али и са најбољим бухолцом, био је ИМ Никола Радовановића са освојених 6 поена. Специјалне награде су освојили ФМ Борис Станковић, као најбољи омладинац, члан Рудара, ВМ Горан Чабрило за најбољег ветерана, Драган Стефановић као најбоље пласирани Костолчанин аматер, Јована Срдановић, као најбоље пласирана жена и Јован Лештанин, као најбоље пласирани кадет ШК „Рудар“. Награде су уручили председник ШК „Рудар“ Бобан Максимовић, председник Шаховског савеза Београда Андрија Јоргић и начелник Посебног одељења у КПЗ „Забела“ Јанко Станишић.

На кадетском турниру прво место за девојчице, са 8,5 поена, освојила је Анђела Кринуловић, друго место, са освојених 7 поена, Наталија Јовановић, док је трећепласирана била Марија Неговановић са  освојених 6 поена и најбољим бухолцем. На турниру за дечаке прво место је освојио Јован Копривица са 7 поена, друго место је,  са 6,5 поена освојио Милош Драговић, док је трећепласирани био Матија Арсенијевић, са 6 поена и најбољим бухолцом. Осим освајача медаља и пехара, специјалну награду је добиo и Јакша Марјановић, као најмлађи најбоље пласирани кадет. Награде кадетима уручили је унука Боре Беке Марија Јовановић.

Турнир су судили: Новица Арсић, Александра Новаковић, Небојша Ђорђевић, Сретен Васић, Зоран Дешић и Сузана Арсенијевић.

Организатори  шаховског надигравања су костолачки Шаховски клуб „Рудар“, уз подршку Града Пожаревца, Спортски савез Града Пожаревца, ГО Костолац и Центар за културу “Костолац”. Такмичење су помогли бројни донатори.

Р. Н. 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content