Градња ветропарка „Костолац“ напредује. Укупна вредност инвестиције износи 144 милиона евра. Ветропарк снаге 66 мегавата снабдеваће струјом око 30.000 домаћинстава. Очекује се да монтажа стубова, елиса и ветрогенератора почне на лето, како би  нови ветропарк био на мрежи почетком наредне године.

Локацију градње посетили су министарка за рударство и енергетику Дубравка Ђедовић Хандановић, в.д. директора ЕПС-а Душан Живковић и градоначелник Пожаревца Саша Павловић.

Како је том приликом наглашено, симболично ће двадесет ветротурбина, лоцираним  на местима на којима се некада копао угаљ и одлагала јаловина, у областима око Дрмна, Петке, Ћириковца и Кленовника, означити ново поглавље чистије енергије овог краја и читаве Србије.

Вршилац дужности генералног директора „Електропривреде Србије“ Душан Живковић нагласио је да је овај пројекат део промена производног портфолија ЕПС-а, односно, део једног од најважнијих развојних задатака компаније, а то је увећање удела обновљивих извора енергије, и додао:

– Инвестиција је вредна 144 милиона евра, од којих 32,2 милиона издваја ЕПС, бесповратна средства Европске уније износе 30 милиона, а 80 милиона је зајам KfW банке, уз грант од 1,8 милиона евра.

Нова Електропривреда

Ветропарк „Костолац“ прави је пример како стара рударска одлагалишта могу да се искористе за пројекте обновљивих извора енергије, истакла је министарка за рударство и енергетику Дубравка Ђедовић Хандановић, и додала:  

– Овим пројектом, као и соларном електраном „Петка“,  која се гради на оближњем старом пепелишту, стварамо услове за једну нову „Електропривреду Србије“, поручила је министарка и додала да ће Министарство, као и до сада, будно пратити наставак градње ветропарка.

– Било је одређених кашњења због померања рокова пројектовања. Држава је свој посао када је реч о дозволама за сада завршила и сада је на извођачу да радове заврши у предвиђеном року. Завршене су све саобраћајнице и приступни путеви, а у току су радови на темељима и платформама. Део опреме је већ стигао, а остатак је на путу из Шпаније, Турске и Кине. Очекујемо да монтажа стубова, елиса и ветрогенератора почне на лето, како бисмо почетком наредне године имали нови ветропарк на мрежи, најавила је Ђедовић Хандановић. 

Говорећи о значају изградње ветропарка за Костолац и Пожаревац, градоначелник Пожаревца Саша Павловић подсетио је да је ветроелектрана само један од пројеката које реализују Министарство рударства и енергетике и ЕПС у том делу Србије, и додао:

– Много је инвестиција већ реализовано, а више њих је у току, попут новог блока Б3 у термоелектрани „Костолац Б“, дакле прво значајно проширење енергетских капацитета дешава се управо у Костолцу. Дугујемо и велику захвалност Влади Републике Србије и Министарству енергетике за изградњу трафостанице Пожаревац 2, истакао је Павловић.

Share.
Leave A Reply

Skip to content