2021-08-22T20:20:31+02:00 22. августа, 2021. 20:20 |

У Костолцу: Округли сто о поезији

У оквиру манифестације Међународни песнички сусрети „Орфеј на Дунаву 2021.“ која је током  викенда одржана у Костолцу, у петак је организован округли сто са називом „Поезија у међукултурној комуникацији“. На овој својеврсној међународној трибини осим песника из Србије учествовали су лично или преко видео зума, песници из Грчке, Туниса, Кипра, Црне Горе, Федерације Босне и Херцеговине, Хрватске, Румуније, Русије, Канаде, Италије и Шведске. Представљен је Зборник радова и есеја „Поезија“ који прати ове песничке сусрете.Славица Пејовић се у име организатора захвалила домаћину скупа, Градској општини Костолац  која је као „вишенационална заједница отворена према свим културама“ и Министарству културе Републике Србије „зато што је преопознало подржало манифестацију“. Затим је председник Програмског савета др Јован Јанић поздравио учеснике које повезује лепа реч, а скуп је званично отворио председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски пожелевши добродошлицу окупљеним песницима.

Серџо Крстаноски, који је заједно са председницом Скупштине Градске општине Миленом Церовшек присуствовао округлом столу је обећао да ће овакву манифестацију увек подржавати Центар за културу и ГО Костолац „јер када нешто траје десет година значи да вреди“.

Крстаноски је потом учесницима песничких сусрета „Орфеј на Дунаву“ представио Костолац, његову историју и садашњост, а такође, говорио и о плановима за будућност.

У петак је на отвореном, на платоу испред спортске хале у Костолцу као део манифестације, одржано „Вече туниско – српског пријатељства“. На овом сусрету промовисана су три зборника и једна збирка поезије песника из Туниса и Србије о којима су говорили Абдалах Гасми, Видак Масловарић и Славица Пејовић.

У програму су учествовали млади вокални солисти и инструменталисти и чланови фолклорног ансамбла КУД „Костолац“. Изложбу документарних фотографија „Сећања на Велики рат – Бизерта време страдања и хуманости“ приредила је организација Кола српских сестара из Пожаревца.

Д. Д.