2021-05-14T09:48:51+02:00 14. маја, 2021. 09:47 |

У Костолцу: Пливање на отвореном

На простору Дунавског драгуља у Kостолцу, у недељу, 9. маја, одржано је такмичење под називом „Viminacium Neo Swim“ на отвореним водама. Пливање је организовано ван летње сезоне, у условима када је температура воде испод 18 степени Целзијуса, када се за пливање користе одела од неопрена. У свету је овакав вид такмичења јако популаран, јер са собом повлачи многе предности по људско здравље. Зато се другачије зове терапијско пливање.

Организатор такмичења је Пливачки клуб „Tri Swim“ из Пожаревца. Осим развоја пливачког спорта у Пожаревцу и Kостолцу, циљеви организовања овог спортског догађаја су и подизање свести јавности на локалном и регионалном нивоу о важности очувања Дунава и његовог приобаља, као и промовисање културних и историјских добара. Kрилатица трке била је „Пливај из срца“.

Промотер такмичења била је успешна српска пливачица Мина Мастиловић која је најуспешнијима уручила поклоне и медаље.

Пливачи маратонци су на избору имали две дистанце пливања од 1 километра и од 3,3 километра. Стазе у биле кружне, пливање се одвијало од почетка рукавца до луке „ТЕ – KО“ одакле је уследио окрет стазе пливања. На митингу је учествовало десет пливача маратонаца и сви су успешно финиширали. Температура воде била је 15 степени.

Победник пливачке трке, у мушкој конкуренцији је Борислав Фермановић (Спартак Прозивка) из Суботице који је стазу од 3,3 километра препливао у времену 45,42. Други и трећи кроз циљ стигли су Дејан Стевић и Игор Радош из Новог Сада (Клуб Kолосеум).

У женској конкуренцији најбоља је била Бојана Фермановић (Спартак Прозивка), док је другопласирана била чланица Клуба „Tri Swim„ Вања Рајчић из Kостолца.

Такмичење је одржано према правилнику за одржавање пливачких манифестација из препорука за спречавање и сузбијање корона вируса.