У Костолцу је на Богојављење, до Часног крста, први допливао Милош Јовић, Пожаревљанин запослен у костолачкој Полицијској станици, којем су припали крст од Цркве и дукат од Градске општине Костолац. 

Крстаноски и Павловић са победником Милошем Јовићем

На плажи “Топољар” у Костолцу, 57 верника пливало је 33 метра, колико је и Исус Христ збројао година овоземаљског живота.

Међу учесницима биле су четири жене, Сузана Шустер Радојевић, Сања Јовановић, Тијана Стојановић и Милка Танасковић.

Најстарији учесник има 56 година. Температура воде била је око 7 степени, а температура ваздуха око 10 степени, уз ветровито време.  

Свим учесницима додељене су захвалнице, које је уручио в.д. директора Центра за културу „Костолац“ Драган Николић. Уз захвалнице, добили су и крстиће од Цркве.   

Милош Јовић, први пут је пливао до Часног крста, на што се одлучио сасвим спонтано, у жељи да испоштује обичај, рекао нам је победник по изласку из воде, нагласивши да је осећај феноменалан.

Учеснике је благословио старешина костолачке Цркве Светог Максима Исповедника свештеник Дејан Лазаров.

Традиционалном пливању за Часни крст, поводом Богојављења, уочи Светог Јована Крститеља, присуствовао је великог броја верника, међу којима градоначелник Пожаревца Саша Павловић, председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и председница Скупштине Градске општине Милена Церовшек, са сарадницима.

Свим учесницима су уручене захвалнице

Ова духовно – спортска манифестација у Костолцу приређена је по други пут, са благословом његовог преосвештенства епископа браничевског др Игнатија Мидића, под покровитељством Српске православне црквене општине Нови Костолац и Градске општине Костолац, уз подршку Града Пожаревца. Организатор је Центар за културу „Костолац, у сарадњи са Полицијом, Речном полицијом, Домом здравља – Службом хитне помоћи, Удружењем спасилаца на води Србије и костолачким Наутичким клубом.

Пливању до Часног крста претходили су јутарња литургија у костолачкој цркви Светог Максима Исповедника и освећење водице. Литургију су служили старешина костолачке цркве свештеник Дејан Лазаров и парох други новокостолачки Иван Филиповић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content