2021-09-11T12:51:30+02:00 11. септембра, 2021. 12:48 |

У Костолцу: У Трци легионара и Првенству Србије петсто такмичара

Брачни пар Стојановић из Петровца први на пет километара

У Костолцу је око 10 сати оглашен старт за пет стотина такмичара у Првенству Србије у полумаратону и петој „Трци легионара, Костолац – Виминацију“.

Подсећамо да се данас у Костолцу трче четири стазе, односно четири трке. На релацији Костолац – Виминацијум одвијају две, једна је „Трка Виминацијум“ на 10 километара, и друга „Трка легионара“ и по први пут у Костолцу организовано Првенство Србије у полумаратону (21 километар), у којој учествују бројни репрезентативни наше земље. Обе трке су пред окончањем.

Окончане су петокилометарска трка, у оквиру које су старт и циљ били у Костолцу, и Трка маратончића од 100 метара.

На пет километара, у „Трци задовољства“, у мушкој конкуренцији, убедљиво је победио Зоран Стојановић из Атлетског клуба „Драгутин Томашевић“ из Петровца на Млави, иначе, репрезентативац Србије. Други је на старт стигао Лука Пућо из Костолца, а трећи Дејан Живковић, такође члан АК „Д. Томашевић“ из Петровца на Млави.

Победници петокилометарске „Трке задовољства“ са организаторима

У женској конкуренцији такође су тријумфовали Петровчани. Прва је Моника Стојановић, АК „Д. Томашевић“ Петровац на Млави. Друга је Јована Чупић из Београдског тркачког клуба и трећа Соња Миљковић, такође из Београдског тркачког клуба.

 

Медаље најбржим маратончићима

У „Трци маратончића“, у којој су се надметали предшколци, међу дечацима је први до циља стигао Миат Пантић стар 7 година, а међу девојчицама Јована Милошевић, 7 година.

Старт за почетак ове трке огласила је испред организатора директорка Центра за културу „Костолац“ Јелена Шаманц која је истакла да је овај полумаратон јоп једна прилика да се о Костолцу говори на најлепши начин широм Србије, уз поруку да су најважнији спортски дух и бављење спортом.

 

Приликом свечаног отварања полудеценијског атлетског окупљања у Костолцу, званичан почетак „Трке легионара“ прогласио је председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски:

– Велико нам је задовољство што су се у овако великом броју окупили такмичари из целе Србије поводом пете костолачке „Трке легионара“, односно Првенства Србије у полумаратону. Ово је између осталог доказ да смо овим атлетским догађајем успели да заокружимо спорт, тирузам и историју нашег града. Град Пожаревац и Градска општина Костолац препознали су значај овакве манифестације и настојаћемо да сваке наредне године настави да расте, рекао је Крстаноски и истакао да се Костолац већ сада може похвалити да има манифестацију са највећим бројем учесника.

Том приликом су се обратили и директорка Центра за културу „Костолац“ Јелена Шаманц, спортски новинар РТС-а Радослав Раде Симић, координатор Српског атлетског савеза Србије за трке изнад стадиона Горан Чегар.

Вежбе загревања уз Клуб „Баланс“ из Костолца

Организатори ове нарастајуће манифестације и промоције спорта су Центар за културу „Костолац“, Маратон тим „Пожаревац“, Виминацијум авантура парк и Виминацијум – Римски град и Легијски логор, под покровитељством Град Пожаревац и Градска општина Костолац. Своју подршку пружили су и бројне друге организације, јавна предузећа и привредни субјекти овог краја.

Полумаратон је пратила велика организација уз ангажовање свих надлежних служби и посебну бригу о потребама такмичара.

 

 

 

А. М.