2019-07-22T09:50:21+02:00 22. јула, 2019. 09:48 |

У КОСТОЛЦУ: Велики успех Првог пливачког маратона

Први пливачки маратон „Виминацијум отворене воде“, одржан протекле суботе, 20. јула, у Костолцу, окупио је скоро стотину учесника. Такмичари старости од 12 до 68 година, из целе Србије, Македоније и Црне Горе, високо су оценили целокупну организацију, те из овог града на Дунаву понели најлепше утиске и поручили да ишчекују следећи костолачки маратон.

Такмичење се одвијало по FINA, PSS, SDMMP и бодује се у оквиру „Srb Open Cup“. Овом приликом је по први пут у Србији примењено електронско мерење пролазног времена, уз подршку Бојана Ћулибрка и његовог „Hronometar timing“ тима.

Иначе, организатор је Пливачко удружење „Tri Swim“, уз покровитељство града Пожаревца, Градске општине Костолац, Центра за културу „Костолац“ и бројних спонзора и пријатеља.

Званично отварање маратона: Милена Церовшек, Драган Николић и Светлана Ђаловић

Први пливачки маратон „Виминацијум отворене воде“ отворила је председница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек: – Велика ми је част што баш ја отварам ову манифестацију, јер сам и сама поборник развоја спорта међу децом, омладином и одраслима. Такође сам почасни члан Пливачког удружења „Tri Swim“, које је на обострано задовољство имало идеју да би костолачко море, између осталих садржаја, требало да краси и специфичан и модеран спорт у експанзији – пливање на отвореним водама. Надам се да ћемо са данашњег догађаја отићи насмејани и да ће Пливачки маратон постати традиција нашег града.

Вршилац дужности директора костолачког Центра за културу Драган Николић, том приликом је такође указао на важност да ова манифестација постане традиционална и тиме допринесе препознатљивости Костолца на мапи спортских дешавања у Србији.

Испред домаћина, обратила се председница ПУ „Tri Swim“ Светлана Ђаловић, која је уз позив такмичарима да уживају у новој пливачкој авантури, истакла да је циљ да се Пливачки маратон настави и напредује из године у годину.

Маратон су чиниле две трке, једна намењена најмлађима, од 400 метара, и друга за аматере и професионалце, стазом дугом 3,86 километара. Стил пливања био је по избору. Први круг око бове испливала је Костолчанка Марина Марковић и тиме најавила главну трку.

 

 

 

Међу девојчицама, прво и друго место освојиле су Костолчанке, Нина Тодоровић (прва) и Ленка Керић (друга).

Најбржи у мушкој конкуренцији био је Стефан Вуковић. Дргопласирани је Реља Илић, док треће место деле Лука Миловановић и Михајло Перић.

 

У надпливавању одраслих апсолутни мушки победник је Никола Медан (ТК „Михајло Пупин“). Други је Тивадар Шулц (ПК „Војводина“ Нови Сад), а трећи Иван Тешић („Ракета“ Ужице). Међу дамама је апсолутна победница Лара Шулц (ПК „Војводина“ Нови Сад). Друга је до циља стигла Сара Петровић (ПК ЛА „Колубара“ Лазаревац), а трећа Људмила Медан.

Осим поменутим победницима, бројне награде су уручене пливачима и у разним другим категоријама (најмлађи, најстарији…).   

О безбедности су бринули тим спасилаца Пливачког удружења „Tri Swim“, који поседује међународну лиценцу Црвеног крста Србије, као и Служба прве помоћи пожаревачког Црвеног крста, уз логистичку подршку Кајакашког клуба „Весло“ из Костолца.