2018-01-29T17:48:08+01:00 29. јануара, 2018. 16:03 |

У Костолцу: Верификовани мандати новим одборницима

Петрушић и Нонковић, који је председавао као најстарији одборник

КОНСТИТУТИВНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ КОСТОЛАЦ

На Дан оснивања Градске општине, 29. јануара, у Костолцу је одржана конститутивна седница Скупштине. Седницу је отворио председник Скупштине претходног сазива Ненад Марковић, да би место председавајућег уступио најстаријем одборнику Радосаву Нонковићу, који ће у Скупштини седети наредне четири године – са изборне листе „Александар Вучић – Српска напредна странка – Социјалистичка партија Србије – Ивица Дачић“.

Нонковић је за конституивну седницу предложио дневни ред са две тачке – потврђивање мандата одборницима нове Скупштине, у којој је 21 одборник, и разматрање извештаја Изборне комисије.

Следећа седница 14.фебруара

Конститутивну седницу Скупштине Градске општине Костолац, по верификацији мандата одборницима новог сазива, прекинуо је председавајући Радосав Нонковић и заказао наставак за 14. фебруар. Како је навео, седница је прекинута јер није поднет ниједан предлог за кандидата за председника Скупштине. Такав предлог може да поднесе и потврди потписима једна трећина од укупног броја одборника.

Да би се потврдили мандати одборницима изабран је Верификациони одбор од 3 члана, које су предложиле странке са највећим бројем одборника. Испред коалиције СНС – СПС члан је био Иван Савић, Демократске странке Синиша Петрушић и испред ГГ „Искорак“ Жарко Дебељачки, који је као најстарији уједно био и председник Комисије. После разматрања, Дебељачки је поднео извештај о изборима одржаним 24. децембра 2017. године. Одбор није оспорио ниједан мандат јер су уверења била веродостојна и одлука о потврђивању мандата је једногласно донета.

Нови сазив костолачке Скупштине

По усвајању извештаја о мандатима одборници су положили свечану заклетву, чиме је престао мандат претходног сазива Скупштине Градске општине Костолац.
На тој седници образоване су и две одборничке групе. Једна је „Александар Вучић – Српска напредна странка, а друга „Социјалистичка партија Србије – Ивица Дачић“. Остале странке и организације нису на овој седници формирале одборничке групе. На Конститутивној седници поднета је и прва оставка на мандат одборника, коју је поднео Александар Попов, носилац листе Демократска странка, из, како је навео, личних разлога. Остали одборници су изјашњавањем потврдили оставку.

ИЗВЕШТАЈ О ИЗБОРИМА

Заменик председника Изборне комисије на изборима 24. децембра 2017. Године, Милојко Лалић поднео је извештај о одржаним изборима. Од 11.524 уписаних бирача са правом гласа, у Градској општини Костолац на изборе је изашло 6.007 гласача. Важећих је било 5.919 листића. Од 21 мандата, 15 је према броју гласова добила коалиција СНС – СПС, 2 Демократска странка, 2 ГГ „Искорак“, 1 коалција ПУПС – СРС и 1 Српски покрет „Двери“.

Иначе, на почетку конститутивне седнице Скупштине новоизабраним одборницима приказан је ретроспективни филм о осмогодишњим улагањима и инвестицијама у развој Градске општине Костолац, од изградње дечијих игралишта, реконструкције школа и домова културе, Хале спортова до улагања у инфраструктуру – путеве, водоводну и канализациону мрежу и топлификацију, развој спорта.

Детаљније читајте у новинама „Реч народа“, које су у продаји од 30. јануара.