Грађанима Костолца и припадајућих села Стари Костолац, Кленовник и Петка, и даље се не препоручује коришћење воде за пиће и кување.

Из ЈКП „Водовод и канализација“ најављују дезинфекцију воде хиперхлорисањем и наставак допремања здравствено безбедне воде у цистернама.

У  саопштењу Штаба за ванредне ситуације Града Пожаревца се наводи:

  • Штаб за ванредне ситуације је на основу резултата испитивања воде са изворишта „Ловац“ и мреже водовода Костолац, Стари Костолац, Петка и Кленовник сагледао тренутну ситуацију у вези стања снабдевања водом за пиће.
  • На основу свих резултата испитивања воде, који укључују и  хидробиолошке анализе, утврђено је присуство гвожђевито-манаганозних бактерија које доводе до појаве мириса у води.
  • Није познато да присуство и висока бројност ових бактерија може да изазове непожељне здравствене ефекте и болести код људи.
  • Међутим, због предострожности, а на основу препоруке Завода за јавно здравље Пожаревац, још једном потврђујемо претходно саопштење грађанима Костолца и споменутих насеља да се вода не користи за пиће и припремање хране, већ искључиво као техничка.

Следи хиперхлорисање воде

Како најављују из ЈКП „ВИК“ Пожаревац, од четвртка, 25. априла, од 7 часова ујутро, до недеље 28. априла, у 24 часа, ВИК ће извршити асанацију и хиперхолирасње водоизоришта Ловац и целокупне мреже Костолца, Петке, Старог Костолца и Кленовника.

Споменути третман вршиће се дезинфекционим средствима са продуженим дејством, те је неопходно у периоду хиперхлорисања (од четвртка до недеље), воду користи искључиво за употребу тоалета.

Апелује се на кориснике да у термину предвиђеном за хиперхлорисање чешће испуштају воду на својим чесмама и славинама како би дезинфекција била што ефикаснија.

  • Водовод и канализација ће и у наредним данима допремати здравствено безбедну воду за пиће и припремање хране цистернама, а по већ раније утврђеном распореду.
  • Посебно указујемо да исти услови важе како за људе, тако и за домаће животиње.
  • Такође, од четвртка, 25. априла, од 7 часова ујутро, до недеље 28. априла, у 24 часа, водовод ће извршити асанацију и хиперхолирасње водоизоришта Ловац и целокупне мреже Костолца, Петке, Старог Костолца и Кленовника.
  • Споменути третман вршиће се дезинфекционим средствима са продуженим дејством, те је неопходно у периоду хиперхлорисања (четвртак-недеља) воду користи искључиво за употребу тоалета.
  • Апелује се на кориснике да у термину предвиђеном за хиперхлорисање чешће испуштају воду на својим чесмама и славинама како би дезинфекција била што ефикаснија.

Р. Н.

Share.
Leave A Reply

Skip to content