2020-07-16T17:22:59+02:00 16. јула, 2020. 17:22 |

У Ковид болници Пожаревац 16 нових пацијената

Доктор Данко Никoлић, вршилац дужности  директора Опште болнице  Пожаревац, изјавио је да је у ковид болници тренутно  смештено 209 пацијената са симптомима коронавируса, што је практично максимум за нормално функционисање и пружање адекватног лечења од стране здравствених радника:

– У последња 24 сата имали смо пријем 16 нових пацијената, од којих десет из Браничевског округа, што указује на повећано ширење заразе међу локалним становништвом, због чега апелујемо на савесно понашање свих грађана и примену свих мера заштите, превасходно смањење контаката и ношење маски. Од укупног броја хоспитализованих, око половина њих је позитивна на ковид 19, а један број резултата очекујемо. Тренутно имамо четири пацијента на респираторима са тенденцијом повећања тог броја, јер често долази до погоршања клиничке слике. Укупан број респиратора у ковид болници је 9, истиче Николић.

Претходнне ноћи у ковид болници Пожаревац преминуо је један пацијент, 1956.годиште, који је био на респиратору. Он није са подручја Браничевског округа.

– И даље су нам сва кисеонична места заузета јер све више пацијената има потребу за додатним кисеоником. Када је реч о нашим здравственим радницима, тренутно је хоспитализована једна медицинска сестра код које инфекција још није потврђена, резултат теста се чека.  Две медицинске сестре су ковид позитивне са лакшим симптомима и налазе се на кућном лечењу. Још два здравствена радника налазе се у кућној изолацији због контаката са зараженима,а двоје запослених који су излечени од ковида 19 ускоро се враћају на посао. Сви наши радници код којих је инфекција потврђена или се сумња да су инфицирани, у добром су стању. У „зеленој зони“ ван ковид болнице тренутно је хоспитализовано 109 пацијената и реч је махом о тежим случајевима, онколошким, неуролошким, хируршким пацијентима, истакао је доктор Данко Николић, пожелевши свима добро здравље и упутивши апел да се поштују све мере,  држи одстојање и избегавају масовна окупљања.