Туристичка организација општине Кучево у сарадњи са Open mind Agency, у суботу, 25. јуна, на централном тргу организује први Фестивал органске хране. Organic live fest је фестивал одрживог развоја који промовише рационално коришћење ресурса и развија свест о здравом начину живота.

Према речима идејног творца ове манифестације Николе Буља концепт фестивала заснован је на промовисању одрживог развоја, што подразумева рационално коришћење природних ресурса, применом савремених технологија и развијање свести о органском начину живота.

Бојан Стевић, Александар Илић, Ана Ђорђевић, Никола Буљ

-Окупићемо произвођаче органских производа из Браничевског округа, али и са Ртња и других делова Србије у партнерству са Пољопривредном саветодавном и стручном службом Пожаревац. Сам фестивал промовише органску пољопривреду, обновљиве изворе енергије, енергетску ефикасност, одржив стил живота… Наш сељак уме да произведе, али не уме до краја да пласира свој производ на тржиште. Циљ нам је да њима понудимо тржиште већих градова попут Београда, а да се на овом догађају презентују на прави начин, појаснио је Буљ.

Organic live fest подршку је пружила ПССС Пожаревац, а према речима саветодавца Ане Ђорђевић, циљ је да се мотивишу произвођачи хране да се преорјентишу и почну са органском производњом.

У склопу фестивала биће организована дечија еколошка радионица, представа „Сунце и Луна“ и предавања о органској производњи и могућностима пласмана производа. Семинар на тему органске пољопривреде водиће проф. др Миладин Шеварлић.

Један од приоритета развоја туризма у општини Кучево је, према речима директора Туристичке организације Александара Илића, промоција агротуризма.

-Општина Кучево има потенцијала за развој органске производње, али произвођачи немају још увек довољно искуства. Туристичка организација жели да помогне потенцијалне произвођаче органске хране да виде како то изгледа, да се посаветују и размене искуства са другим произвођачима, како би се на правилан начин укључили у органску производњу, рекао је Илић.

У културно – уметничком делу програма посетиоце очекује концерт класичне музике Интермецо квартета, наступ Tribute бенда Бјело дугме, а биће организован и обилазак пећине Равништарке и презентација традиционалног начина испирања злата.

                                                                                                Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content