2018-08-28T10:44:33+02:00 28. августа, 2018. 10:44 |

У Кучеву изложба Загорке Србовић

   У Завичајној галерији Центра за културу, директорка ове установе Јасмина Благојевић отворила је изложбу слика Нересничанке Загорке Србовић коју је у тајне сликарства својевремено увео њен деда Драгољуб. Све до средине осамдесетих, ауторка је сликала техником уља на платну, а по одласку у Немачку открива лепоте сликања испод стакла.

         На њеним сликама „прште боје нересничких предела у које су уткане емосије, таленат, запажање детаља…Путељци, травнате ливаде, бубамаре, печурке, цвеће, житна поља, старе колибе… све се то чудом рађа испод стакла у потрази уметнице за далеким пределима детињства. Зага Србовић је схватила да једино сликарским средствима може да изрази најскривеније доживљаје унутрашњих сфера емотивног живота и сублимацију лепоте нересничког завичајног краја“. Осим испод стакла, она слика и на камењу и вазама.

         Имала је преко 40 самосталних изложби у земљи и иностранству. Већ неколико година живи на релацији Србија-Немачка. Члан је удружења: Holler Art  u Nemačkoj, Zug у Швајцарској, „Радника – уметника Србије“,  „Сергеј Јовановић“ Београд и „Ђура Јакшић“  Пожаревац.