Од 7. до 9. септембра у Завичајној галерији Центра за културу у Кучеву одржан је 27. Међународни фестивал етнолошкогфилма чији је циљ промоција народне традиције и обичаја.Аутори овогодишњих филмских остварења која су конкурисала за награде ФЕСТЕФ-а су са свих континената: Азије ,Африке, Северне и Јужне Америке, Европе односно из Канаде, Перуа, Ирана, Израела, Турске, Финске, Чешке, Македоније, Хрватске, Грчке, САД, Италије, Словеније, ЦрнеГоре, БиХ и Србије.Приказано је 39 филмоваса укупним трајањем око 12 часова.Жириу саставу Елизабета Конеска, етнолог, кустос у Националном музеју Македоније,Драгомир Зупанц, редитељ и др Слободан Наумовић, етнолог, одлучивао је о наградама.

         Најпрестижнију награду, Гран При „Златни пастир“ за најбољи домаћи филм, додељен је филму „Циповка, хлеб који се смеје на месец“ ауторке Јелене Вукмановић, у производњи Радио телевизије Војводина. Награду су доделиле заменица председника Општине Кучево Славица Булутић и директорка Центра за културу Јасмина Благојевић.

       „Сребрни пастири“ додељени  су: за етнолошки запис филму „Вампир из Кисиљева“, аутора Новице Савића у производњи РТС Студио Пожаревац ; за најбољу режију  Слађану Стојановићу за режију филма „Дејан“, у производњи РТС, Дописништво Врање; за најбољи сценарио ауторки Светлани Миљанић за  филм „Галипољски Срби–јеру ми проси  дулгер Никола“ у  производњи Радио телевизије Војводина; за најбољу камеру Златку Ђурђевићу за сниматељски рад у филму „Драгомирац“ у производњи ТВ Центар, Свилајнац; за најбољу монтажу Јовани Филиповић за филм „Ретка међу својима – гусларка у српској традицији“ у производњи РТС; за најбољи аматерски филм „Санзиана“, ауторке Звездане Станојевић.

        „Златни пастир“ и Повеља CedricDallier за набољи страни филм додељени су  филму„Летећи фратар“ редитеља Давора Борића, производња Хрватске радио телевизије; „Сребрни пастир“ у страној конкуренцији припао је Лејли Топрак из Турске, за филм „Црвена марамица“

Жири је доделио и више специјалних признања.

Share.

Comments are closed.

Skip to content